Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ не вижда желание за диалог

...
Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ не вижда желание за диалог
Коментари Харесай

Ябълката на раздора: Кой какво твърди за избора на шеф на БНБ преди заседанието на коалицията днес?

Настимир Ананиев от „ Продължаваме Промяната “ не вижда предпочитание за разговор по проблема с Българска народна банка. Според него шефът на Народната банка е значима позиция, обвързвана с влизането на България в еврозоната.

Той добави, че по време на гласуването на разпоредбите и процедурата за избор на нов шеф на Българска народна банка от „ Продължаваме промяната “ са поискали да се удължи периода, с цел да има време за разискване в обединението и ръководещите да излязат с единна кандидатура за поста. От „ ИТН “ обаче, не са се съгласили на това.

„ Защо отхвърлиха да удължат периода, с цел да излезем с единна кандидатура? Това за господин Каримански детската фантазия ли им е? За мен е значимо да има единна кандидатура в обединението, това може и господин Каримаски да е, само че за какво е това бързане, аз не разбрах - това сътвори напрежение “, сподели Ананиев пред Българска национална телевизия.

Зам.-председателят на ПГ на „ Продължаваме Промяната “ Петър Куленски твърди, че няма информация на Каримански да му е предлаган различен пост. Той не е участвал на сходни диалози.

„ Нямам такава информация. Не знам дали изобщо му е предлаган различен пост и няма по какъв начин да разясня дали е решение на парламентарната група. Не съм приказвал с Кирил Петков или депутата Сабрутев, доколкото това изтече в събота “, добави Куленски.

Що се отнася до апелите на Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ кандидатурата на Андрей Гюров да бъде оттеглена, той бе безапелационен: „ Ние стоим твърдо зад него. Един потвърден експерт с добра кариера в чужбина и в университетските среди “.

Говориха и специалистите. Според икономиста доцент Красен Станчев евентуалният нов шеф на Българска национална банка би трябвало да има опит от необятен набор, с цел да се оправи с рецесиите.

„ В Българска народна банка действително нищо не се случва. Това, което се случва е в обединението – има спор кой да управлява централната банка “, разяснява той за БГНЕС.

Според него плюсовете и минусите на двамата претенденти – Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от „ Има подобен народ”, зависят от координатната система. Визитната картичка, която е значима за тази служба, по думите на доцент Станчев е на човек с опит при ръководство на централни банки в спешни условия.

„ Това е човек, който би трябвало да има доверието на ЕЦБ, МВФ, Световната банка. Остава вид Б. Да се потърсят претенденти, които могат да бъдат подкрепени от парламентарните групи отвън тези, които са членове на ръководещата коалиция. Опитът е доста значим в тази обстановка, тъй като не е известно по какъв метод ще се развие бюджета и стабилността на обществените финанси в България, интернационалната разплащателна система, само че е известно, че тя е в предизвикателство поради войната. ЕЦБ не може да се оправи със стабилността на еврото. Пактът за непоклатимост не се извършва. Хората, които ръководят Българска народна банка би трябвало да имат опит, с цел да се оправят в тази ситуация”, сподели той.

Според доцент Станчев не е казусът гуверньорът на Българска народна банка да е политическо лице.

В последна сметка се чака след броени часове да стане ясно какво са разискали съдружните сътрудници за избора на началник на Българската национална банка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР