Настъпва пролетния-летният сезон, в който температурите рязко се покачват, а

...
Настъпва пролетния-летният сезон, в който температурите рязко се покачват, а
Коментари Харесай

Преди сезона на пожарите: Как да опазим нивите и горите от бедствие?

Настъпва пролетния-летният сезон, в който температурите внезапно се повишават, а това от своя страна фрапантно усилва рисковете за пораждане на пожари в нивите и горските масиви. Това предизвестяват от Министерство на вътрешните работи, от кое място започват акция за информиране и разяснение на казуса, като по този метод се понижи броят на бедствията , зародили от човешка активност.

От ведомството припомнят, че през последните години в България са били опожарени големи територии . Статистиката демонстрира, че че единствено 3% от зародилите пожари се предизвикват от естествени феномени, а в останалите 97% съществена причина за бедствията е човешката немарливост . Всеки пребиваващ в гора или наоколо до залесени площи би трябвало да съблюдава ограниченията за пожарна сигурност . Възникнал пожар, можем да установим по съществуването на пламъци, пушек, падащи сажди, аромат на изгоряло , както и по държанието на животните, припомнят от Министерство на вътрешните работи.

Необходимо е спазването на избрани правила през пожароопасния летен сезон:

– Да не се позволява изхвърляне на неизгасени фасове и клечки кибрит, в това число и от колите, с които се минава около или през горски сектори.

– Да не се изхвърлят стъклени бутилки – недостатъци по тях могат да имат резултата на лупа и да провокират запалване на суха растителност.

– Всички моторни транспортни средства, които навлизат в горите, би трябвало да са съоръжени с искрогасители.

– Да се пали огън в горските територии или земеделските площи, само на особено обозначените и устроени за задачата туристически места.

– Никога да не се пали огън при съществуване на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на огромни дистанции.

– Разчистването от сухи клони и други в горски сектори би трябвало да става посредством извозването им на избраните за това места. Забранено е унищожаването им посредством изгаряне!

При пораждане на пожар следвайте рекомендациите на специалистите:

– При открити признаци на пожар в гората (дим, аромат на изгоряло и пламъци) би трябвало да се извърши оценка на ситуацията – да се дефинира мястото на пораждане на пожара, посоката на напредване на огъня и скоростта на разпространяване.

– Ако имате информация за хора, пребиваващи до огнището на запалване, само че няма признаци да са усетили пожара – уведомете ги и дружно се отдалечете от рисковото място.

– Предпазвайте дихателните си пътища посредством слагане на мокри кърпи или други персонални защитни средства.

– Ако пожарът е в начална фаза би трябвало да се подхващат ограничения за угасяне посредством: насипване на пръст, пясък, потушаване с тупалки от зелени клони.

– Съобщете за зародилия пожар на телефон 112. Ако няма покритие на мобилните мрежи съобщете в най – близкото кметство или обект.

– При нужда от повече информация можете да се свържете с специалисти от всяка от структурите на Пожарна сигурност и отбрана на популацията в Област Бургас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР