Настъпилото засушаване по р. Искрецка е резултат от продължаващото в

...
Настъпилото засушаване по р. Искрецка е резултат от продължаващото в
Коментари Харесай

НЕК: Засушаването по река Искрецка е резултат от маловодието в страната

Настъпилото засушаване по р. Искрецка е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, особено за този интервал от годината. Това се показва в позиция на " Националната електрическа компания " (НЕК) ЕАД във връзка със обстановката.

Основното предопределение на оборудванията от каскада " Петрохан " е да обезпечи вода за питейно водоснабдяване за общините Монтана, Враца, Берковица и Вършец. Преди да доближи до тези потребители, водата се преработва енергийно посредством три стъпала водноелектрически централи. Централите от каскада " Петрохан " (ВЕЦ Петрохан, Водноелектрическа централа Бързия и Водноелектрическа централа Клисура) са благосъстоятелност на " Енерго-Про - България " ЕАД. НЕК ЕАД не има водноелектрически централи в региона, прецизират от компанията в позицията.

Част от каскадата са и няколко събирателни канала с водохващания и три изравнителя, които се поддържат от дружество " Язовири и каскади " на НЕК ЕАД. Управлението на водите от оборудванията се прави според издаденото позволение и месечните графици на Министерство на околната среда и водите в частта за язовир " Среченска бара ". През последните седмици не са осъществявани промени в режима на работа на ръководените от дружество " Язовири и каскади " уреди. Всички хидротехнически уреди са построени в поречието на р. Бързия и попадат във водосбора на р. Огоста. Единствено сборен канал " Искрецки " попада във водосбора на р. Искър, чийто ляв приток е р. Искрецка.

Предвид внезапното понижаване на оттока на р. Искрецка, в региона на с. Искрец, на 17 август предприехме осъществяване на оглед на стопанисваните от дружество " Язовири и каскади " хидротехнически уреди от сборен канал " Искрецки ". При огледа се установи понижен лекомислен отток в региона на канала, който е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, особено за този интервал от годината, се показва в известието.

Сумарното водно количество от деривацията, което е измерено при огледа, е в размер на към 40 л/сек, при застроено водно количество за канала 677 л/сек. След отправено искане от ГДПБЗН за оказване на подпомагане, още на 17.08.2022 година всички водохващания от сборен канал " Искрецки " са изключени, т.е. в канала не постъпва никаква вода от деривацията. Тези 40 л/сек от сборен канал " Искрецки " няма да окажат упования резултат върху водността на р. Искрецка, поради карстовия темперамент на планинския масив, множеството пукнатини и пещери в региона, където водата попива. Това количество вода е незначително поради геоложките особености на региона и географското разстояние от р. Искрецка, осведомят от НЕК.

От там показват, че оборудванията на " НЕК " ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа опция да бъде подкрепена водоснабдителната система на селото поради тяхната раздалеченост и карстовия планински масив.

Българска телеграфна агенция напомня, че от понеделник в селата Свидня, Церово и Искрец е оповестено бедствено състояние поради пресъхване на единствения им водоизточник. Местната власт разгласи, че в Своге ситуацията е най-тежко. На територията на засегнатите обитаеми места са обособени точки за доставяне с питейна вода и вода за битови потребности с водоноски. Започна спешно създаване на сондаж, който частично да обезпечи вода в трите села в община Своге.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР