Насред руините, оставени от ислямистите в Мосул, днес папа Франциск

...
Насред руините, оставени от ислямистите в Мосул, днес папа Франциск
Коментари Харесай

В опустошения Мосул папата се помоли за жертвите на войната срещу Ислямска държава

Насред руините, оставени от ислямистите в Мосул, през днешния ден папа Франциск се помоли за жертвите на войната против Ислямска страна. Мястото не е определено инцидентно. Мосул точно беше " столица " на самопровъзгласения от ислямистите халифат в елементи от територията на Ирак и Сирия, съобщи Франс прес.
Още по тематиката
Визитата на Франциск в Мосул протича при доста строги ограничения за сигурност.

" Трагичното понижаване на броя на почитателите на Христос тук и в Близкия изток е невъобразима вреда, освен за самите почитатели и техните общности, само че и за самото общество, което те остават зад себе си ", сподели папата в Мосул. Християнската общественост в Ирак е една от най-старите в света, само че е също и общественост, белязана от най-голямо тръгване в заточение.

В Мосул католическите управляващи по този начин и не съумяха да намерят черква, която да е в такова положение, че да бъде посрещнат папата вътре. Общо 14 църкви в провинция Ниневия, където се намира Мосул, бяха разрушени от ислямистите. Седем от тях датираха от пети, шести или седми век, добавя Българска телеграфна агенция.

Ето за какво управляващите трябваше да изградят спонтанна сцена посред руините на четири църкви, принадлежащи на разнообразни християнски общности, измежду които и църквата Ал Тахира, която датира от повече от 1000 години.

Именно от тази сцена посред руините папата приказва и се помоли пред към дребна публика, която го приветства топло, скандирайки " Да живее папата ".

Предстои Франциск са отиде в град Каракош и в Ербил в Северен Ирак.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР