Наскоро украинската система за противовъздушна отбрана успя да свали руски

...
Наскоро украинската система за противовъздушна отбрана успя да свали руски
Коментари Харесай

Украйна: Добре защитени ли са атомните централи от нападения

Наскоро украинската система за противовъздушна защита съумя да смъкна съветски дронове камикадзе, ориентирани против АЕЦ " Хмелницки ". Въпреки това оборудването пострада от падащите парчета, пише . Колко огромна е заплахата?

В нощта против 25 октомври украинските управляващи оповестиха за обстрел с съветски дронове камикадзе наоколо до нуклеарната централа „ Хмелницки " , в западната част на Украйна. Падащи остатъци и детонационната вълна са нанесли съществени вреди в град Нетешин, в който живеят работещите в централата. Засегнат е и прилежащият град Славута, както и някои от постройките на територията на централата. Според украинския президент Володимир Зеленски точно тя евентуално е била цел на офанзивата.

Експертите от Международната организация по атомна сила (МААЕ), намирали се в централата, потвърдиха за две мощни детонации наоколо до оборудването. По-късно бе обявено, че в покрайнините са били свалени два дрона.

Генералният шеф на нуклеарната организация Рафаел Гроси разгласи по-късно на нейния уебсайт, че в онази нощ регионът на централата е бил разтресен от  детонации, а тук-там се е стигнало до спиране на електричеството. Експлозиите не са се отразили на работата на централата, само че доста прозорци били изпочупени от детонационната вълна. „ Този случай демонстрира още един път какъв брой несигурно е ситуацията с нуклеарната сигурност в Украйна, което ще се задържи такова, до момента в който тази трагична война продължава. Сега единствено се счупиха прозорци, само че идващият път може и да нямаме толкоз огромен шанс ", пише Гроси.

На какво могат да устоят нуклеарните централи?

В Украйна нуклеарните централи са най-важният източник на електрическа енергия . Защитата им е изключително значима, защото без тях енергийната система би могла да действа доста мъчно през есента и зимата, споделят специалистите. „ Без реакторите не бихме могли да се оправим през зимата, така като бяха разрушени доста топлоцентрали, а ние по този начин и не успяхме да ги възстановим бързо и напълно ", изяснява пред Дъждовни води експертката по атомна енергия Олха Кошарна.

Както акцентира Дмитро Хуменюк от Центъра за нуклеарна и радиационна сигурност на Украйна, реакторите на атомната централа са задоволително надеждно защитени и биха могли да устоят даже и в случай че върху тях падне дребен аероплан. Затова останките, попаднали в региона след обстрел с дронове или с ракети, не са толкоз рискови за самата централа, що се касае за другата енергийна инфраструктура, обслужваща нейното действие. Но кардинално всяка военна интензивност наоколо до ядрено съоръжение представлява сериозна заплаха.

„ Реакторът има защитна обвивка и е създаден по този начин, че да удържи и на огромни външни въздействия като торнадо, вихър, земетресение и дори рухването на дребен аероплан. Но ако става дума за част от съветска ракета, която не е експлодирала, това може да заплаши сигурността на централата ", споделя Хуменюк.

За подстанциите е нужна специфична отбрана

Експертът изяснява, че атомната централа не се състои единствено от реактор, а съставлява сложно оборудване от системи за сигурност с мрежа, която от една страна обезпечава нужната електрическа енергия за централата, а от друга - придвижва творби от реакторите ток. Ако на мрежата и на трансформаторните подстанции бъдат нанесени вреди, това може да докара до спиране на тока в централата и да провокира рискова обстановка, акцентира Хуменюк.

Именно трансформаторните подстанции, през които се изпраща създадената електрическа енергия в мрежата и без които една нуклеарна централа не би могла да действа несъмнено, се нуждаят през днешния ден от изключително добра отбрана - както против директни атаки с ракети или дронове, по този начин и от падащи отломки. Олха Кошарна добавя: „ Ако тези съоръжения бъдат обстрелвани, ще се задейства спешната отбрана на централата. Подобно наложително прекъсване е доста рисково ", показва тя.

Активна и пасивна отбрана

Държавният тръст „ Укренерго ", който стопанисва и украинските енергийни мрежи, се пробва да построи многостепенна отбрана на инфраструктурата, изключително тази на трансформаторните подстанции, които обезпечават действието на атомните централи. Председателят на УС на „ Укренерго " Володимир Кудрицкий споделя пред Дъждовни води, че най-важна е дейната отбрана на енергийните уреди, обезпечавана от системи за противовъздушна защита.

Същевременно роля играе и пасивната техническа отбрана - на първо равнище против отломки от ракети и дронове , на второ - непосредствено от дронове и на трето - от ракетни удари. „ Тази пасивна отбрана оказва помощ да запазим оборудванията си невредими или пък да понижим мащаба на вредите ", изяснява той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР