Наскоро стана ясно, че няколко известни компании, сред които Robert

...
Наскоро стана ясно, че няколко известни компании, сред които Robert
Коментари Харесай

RISC-V архитектурата се развива много бързо – пет големи компании се заемат с нейното внедряване в целия свят

Наскоро стана ясно, че няколко известни компании, измежду които Robert Bosch GmbH, Infineon Technologies AG, Nordic Semiconductor ASA, NXP® Semiconductors, Qualcomm Technologies, Inc., са основали нова организация, наречена Quintauris GmbH. Тя ще създава и внедрява в международен мащаб нови технологии, основани на RISC-V архитектурата.

Кой и за какво реши да сътвори Quintauris?

Първите вести за нея се появиха през месец август 2023 година Гореспоменатите компании взеха решение да основат обединен център за разработки, основани на RISC-V архитектурата. Това се прави за сливане на новите технологии и обезпечаване на съгласуемост на продуктите на другите компании. Освен това специалистите на сътрудниците по плана ще си оказват помощ взаимно за основаването на надеждни решения за другите промишлености. Основният фокус ще бъде подложен върху автомобилната промишленост, само че в бъдеще обсегът на дейностите на Quintauris GmbH ще бъде уголемен.

Що се отнася до управлението, Александър Кочер (Alexander Kocher) е назначен за основен изпълнителен шеф на Quintauris. Той се причислява към компанията от позицията си на президент и основен изпълнителен шеф на Elektrobit, световен снабдител на вграден и интегриран програмен продукт за автомобилната промишленост. Преди да се причисли към Elektrobit през 2011 година, Кохер е вицепрезидент и общоприет управител на автомобилното поделение на Wind River Corporation.

Вече са получени всички нужни регулаторни утвърждения за основаването на Quintauris.

„ Това е вълнуваща опция за Quintauris и промишленостите, които ще обслужваме. Ние ще внесем революционни нововъведения и мащабируемост в създаването на хардуера от последващо потомство, като се фокусираме върху комбинирането на най-хубавите детайли на RISC-V в едно унифицирано комерсиално предложение. Имаме щастието да получим поддръжката на някои от най-утвърдените играчи в полупроводниковата промишленост, което приказва за амбициозните ни проекти във връзка с Quintauris като дълготрайно и стабилно предложение. Със сигурност имаме вяра в силата на взаимната работа с RISC-V общността и с разрастването на нашата компания с неспокойствие чакаме да задействаме системата, с цел да ускорим развиването и да увеличим устойчивостта на цялата полупроводникова екосистема “, сподели Александър Кочер, основен изпълнителен шеф на Quintauris.

Qualcomm е най-активният сътрудник в плана

Доколкото може да се разбере, основател на всичко това е Qualcomm, която от към пет години употребява RISC-V архитектура в своите микроконтролери, както и в чиповете за носими устройства Snapdragon Wear, работещи под ръководството на платформата Wear OS на Гугъл. Същата компания интензивно влага и в създаването и производството на чипове, основани на Arm архитектурата.

През октомври 2023 година стана ясно, че Qualcomm създава процесор, основан на RISC-V архитектурата, за носими устройства с Android. Qualcomm  възнамерява да трансформира този чип в в действителност всеобща платформа за потребителския пазар.

Освен Qualcomm и новосъздадената компания, образувана от петте огромни организации, има и други участници в RISC-V наклонността. Като да вземем за пример SiFive. През последните няколко години тя влага обилни средства в RISC-V екосистемата, като подкрепя развиването на технологията. SiFive работи от 8 години и за това време компанията съумя да реализира забележителни резултати.

По-конкретно, експертите на тази компания създават комерсиални решения, основани на отворената архитектура RISC-V, в това число изчислителни ядра, процесорни модули, комплекти за разработчици и други Тя е първата, която стартира да създава 64-битови RISC-V чипове с четири ядра и цялостна поддръжка на Linux дистрибуциите.

Първите сполучливи планове с RISC-V процесори

Тях ги има и те стават от ден на ден и повече, като не става дума единствено за мобилни устройства, само че и за преносими компютри и даже конзоли.

ROMA

Това е първият в света преносим компютър, основан на RISC-V архитектура, който излезе на пазара преди към една година. Въпреки това бяха създадени доста малко бройки – единствено към 1000. А с цел да го закупите, трябваше да се свържете с производителя, като уточните цената и спецификациите на устройството.

Що се отнася до характерностите, устройството е основано на процесора Alibaba T-Head TH1520 с четири 64-битови ядра от вида Xuantie C910, които работят с периодичност 2,5 GHz. Освен това то разполага с невронен процесор с продуктивност до 4 TOPS и с графичния чип Imagination.

Lichee Console 4A

Това устройство е основано от разработчици за разработчици. На пръв взор преносимият компютър наподобява като смален модел на някое от устройствата на Lenovo. Но в реалност той е артикул на самостоятелна компания. Лаптопът има екран с диагонал единствено 7 инча, също така устройството разполага с 16 GB RAM и изпозлва процесора LM4A TH1520. Вероятно е по-добре незабавно да обявим цената – тя е 300 $, което не е чак толкоз доста.

Въпреки дребния размер, опциите на устройството не са неприятни. По-конкретно, то е съвместимо с оперативната памет от вида LPDDR4X, конфигуриран е 128 GB SSD диск, има и алтернатива за свързване на външен NGFF SSD диск. Дисплеят е 7-инчов и има разграничителна дарба 1280 × 800. Налице е HDMI порт, който ви разрешава да свържете външен екран. Между другото, личният екран на преносимия компютър е сензорен, капацитивен. За осъществяване на конференции може да се употребява 2-мегапикселовата камера.

Лаптопът е предопределен за RISC-V-разработчици, които могат незабавно да тестват своя план. Разбира се, тъпо е, че устройството е толкоз малко, само че може би на някого ще му е комфортно, изключително при пътешестване.

Lichee Pocket 4A

Това е конзолата, която също е основана на RISC-V процесор. Тя разполага със 7-инчов сензорен екран. Що се отнася до чипа, той е T-Head TH1520, който има четири ядра XuanTie C910. Този чип е основан на отворената архитектура RISC-V. Той е комбиниран с 16 GB оперативна памет вид LPDDR4X и 128 GB eMMC памет. В чипа е интегриран и графичния процесор BXM-4-64 на Imagination Technologies, както и NPU с изчислителна мощ 4 TOPS.

Самата подпора не е пример за продуктивност. Но тя е стъпка напред в посока на емулацията на игри за системи, основани на RISC-V архитектура. Вероятно е в близко бъдеще да бъдат създадени още игри за RISC-V платформите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР