Наскоро се навършиха 29 години от излизането на албума Nevermind,

...
Наскоро се навършиха 29 години от излизането на албума Nevermind,
Коментари Харесай

Музикални хроники: Един дезодорант, една луда нощ и геният на Кобейн раждат Smells Like Teen Spirit

Наскоро се навършиха 29 години от излизането на албума Nevermind, подсигурил на тримата от Nirvana постоянно място в музикалната история.

Вторият албум на паметната гръндж група съставлява нещо особено от първата до последната ария, само че величието му си личи в цялостна степен още през откриващите пет минути, когато проехтява Smells Like Teen Spirit.

 KurtCobainHouse

Къщата на Кобейн, където е открит мъртъв през април 1994 година

Историята на песента е типичната за Nirvana и Кобейн история за поредност от случайности и недоразумения, съчетани с необикновен гений и щипка талантливост. Незабравимият артист, китарист и композитор, който умира трагично три години след появяването на сингъла, признава, че при измислянето на Smells Like Teen Spirit е желал да сътвори идеалната поп ария.

Основното му ентусиазъм по това време, пролетта на 1991 година, са Pixies, една от групите с най-голямо въздействие върху неговото творчество. „ Чувствах се толкоз обвързван с тази банда… Използвахме тяхното възприятие за динамичност, с цел да сме в началото спокойни и тихи, а след това шумни и мощни “, изяснява Кобейн.

Всъщност басистът на Nirvana Крис Новоселич през цялото време не е особчено разпален по Smells Like Teen Spirit и показва терзание, че песента припомня прекалено много на творчеството на Pixies.

Кърт обаче кара групата да свири безкрайно главния претекст в продължение на час и половина и по този начин структурата се избистря. Новоселич стартира да свири рифа по-бавно и въодушевява барабаниста Дейв Грол да измисли главния бийт.

За текста и неговото значение тълкуванията са безкрайни, само че наподобява Кобейн цели да сформира спорен портрет на инди-рок революционерите, към които се подвизава в оня интервал.

Заглавието на песента идва от една луда бунтарска нощ, прекарана дружно с неговата другарка Тоби Вейл и нейната колежка от пънк бандата Bikini Kill Кейтлин Хана.

Кейтлин споделя по какъв начин през август 1990 година дружно с други „ гневни млади феминисти “ събират кураж с бутилка канадско уиски и надраскват с графити входа на новия център за млади бременни дами, появил се в града.

„ Там обясняваха на младите девойки, че ще отидат в пъкъла, в случай че създадат аборт “, изяснява Хана.

Когато задачата е изпълнена, те се връщат в жилището на Кърт, а Кейтлин продължава с графитите и изписва на стената на стаята му „ Кърт мирише на Teen Spirit “ (Kurt smells like Teen Spirit).

Teen Spirit е марка дезодорант, само че по-късно артистът твърди, че не е осведомен с нея при измислянето на песента, а въпросният надпис очевидно разпалва въображението му по различен метод. Той вижда в назования „ юношески дух “ вик за гражданска война.

„ Кърт ми се обади шест месеца по-късно “, споделя Кейтлин Хана. „ И ми сподели „ Помниш ли онази вечер? Написа едно нещо на стената ми… в действителност е доста готино и желая да го употребявам “.

).


Smells Like Teen Spirit е една от последните песни, написани преди Nirvana да отпътуват за Калифорния за записите на Nevermind. Музикалният продуцент на групата Бъч Виг чува за пръв път новата концепция на демо касета, пратена му от Кобейн със записана подготовка.

Виг си спомня, че качеството на този запис е извънредно.

„ Кърт ми я показа, като ми сподели „ Eй, Бъч, имаме едни нови песни за теб и имаме също Дейв Грол, той е най-хубавият барабанист в света! “. После започнаха да свирят Teen Spirit със скърцащата китара първоначално, звукът беше толкоз килнат, че не чувах съвсем нищо. Но съумях да чуя мелодията на Hello, Hello частта и акордовата конструкция. Въпреки че беше ужасяващ запис, бях доста въодушевен “.

По-късно Бъч Виг съумява да се наслаждения на песента на подготовка на триото и е замаян. „ За пръв път чух Дейв Грол онлайн и звучеше необикновено “, признава продуцентът.

 Dave Grohl 1989

Дейв Грол

. Във видеото Nirvana свири на учебен концерт, който минава в тотална безредица – и въпреки че текстът е много неясен и откъслечен, а пеенето не е по никакъв начин членоразделно, посланието е изрично предадено.

Години по-късно Smells Like Teen Spirit остава всепризната като химн на „ апатичните деца “ от поколението X и самоубийството на Кобейн и разпадането на Nirvana несъмнено способстват за още по-култовия статут, който песента добива през годините.

Нищо чудно да я срещнете в разнообразни описи с най-великите песни на всички времена и даже през днешния ден от време на време да звучи като към този момент изхабен и прекомерно постоянно въртян по радиата ретро шлагер, не трябва и за момент да подценяваме нейната значителност.

Защото точно Smells Like Teen Spirit изстрелва Nirvana към върховете, с нея гръндж музиката нахлува мощно и неотменно в мейнстрийма и дава нов ход на музикалната промишленост през 90-те.
И всичко това поради един неверно свестен надпис със спрей…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР