Наскоро публикувано дългогодишно изследване слага край на този спор. Котките.

...
Наскоро публикувано дългогодишно изследване слага край на този спор. Котките.
Коментари Харесай

Кой е по-умен: кучето или котката?

Наскоро оповестено дългогодишно проучване поставя завършек на този спор.
Котките. Те може и да не са по-умни, само че от еволюционна позиция, са по-приспособими от кучетата, най-малко що се отнася до дивата природа.

Учени от Лозанския университет в Швейцария са изследвали над 2000 остатъци и вкаменелости от животни от двете фамилии.
В Северна Америка, семейство Кучеви се откриват в пластовете от към 40 милиона години обратно, по време на Еоцена.
Максималното си развиване и разпространяване те получават към 20 милиона години обратно, след което броят на типовете внезапно се редуцира и измират над 40 типа от фамилията - роднини и прародители на актуалните вълци, койоти и други

Точно тогава, от Азия в Северна Америка идват представители на семейство Котки. Разбира се, те не унищожават в директни конфликти членовете на кучешкия жанр, а са по-добри в лова, преследването и дебненето на плячката, за която се конкурират с тях.

Според единият от участниците в проучването, професор Даниел Силвестро от Лозанския университет, главното еволюционно предимство на семейство котки пред вълците и техните родственици, са "сгъваемите " нокти.
Изкарвайки въоръжението си единствено, когато това е належащо, то (ноктите) постоянно са остри и подготвени за деяние, до момента в който кучетата (вълците) са с по-изтъпени и по-малко рискови нокти от котешките такива.

"Основният постепенен триумф на даден тип е обвързван с сполучливото му обезпечаване с храна ", прибавя професорът.

Забележителното е, че оживелите въпреки всичко типове от фамилията на кучетата, са напълно такива, които преследват плячката си, а близо 40-те изчезнали типа, без изключение, са такива, които са дебнели плячката си от засада - явно котките са се справили с това доста по-добре от съперниците си.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР