Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних

...
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних
Коментари Харесай

Неволните драсканици - навик или нещо повече

Наскоро открих остарял бележник на майка ми и си припомних какъв брой доста обичах да надрасквам като тийнейджърка по него, изключително, когато говорех по телефона, до който стоеше и въпросният бележник. Замислих се обаче, какъв брой доста обичам да надрасквам всевъзможни фигурки и по какъв начин този табиет се е запазил, макар че на телефона няма кабел.

Никога не се бях давала сметка, че тези неволни драсканици в действителност са напълно волни „ индикатори ” на подсъзнанието ми, опитващи се да ми кажат нещо. Оказва се, че този тип изобразяване ни разрешава да се освободим от напрежението, да се концентрираме или пък да потърсим избавление от действителността, давайки шир на въображението и...подсъзнанието си. Психолозите горещо ни поучават да го вършим постоянно, когато наоколо има химикал и лист.

Но какво в действителност показват нашите най-често срещани рисунки?

Линии. Правата линия е блян към прогрес. Начупената изобразява еластичност и вземане предвид с близките. Криволичещата линия е знак за зависимостта ви от непознатото мнение. Повечето хора постоянно рисуват зигзаг. Той разкрива бърза мисъл и предпочитание за справяне с нещата.

Стрелки. Стрелки, както и стрели, рисуват хората, които са упорити и борбени натури и са наясно с задачите си. Ако стрелата е украсена, тя приказва за сантиментални усеща и обич.

Кръгове. Те са знак, че сте склонни да се оставяте на течението и да „ лежите ” на постигнатото, вместо да изкачвате нови върхове. Не харесвате измененията, спокойствието е главният ви приоритет.

Точки. Опит да се докажете. Непоколебими сте, когато взимате решения. Ако точката е по-голяма и напълно запълнена, разкрива надменност. Ако пък точките са доста и са една до друга, то вие сте прекомерно горделиви. Когато съединявате точките посред им, това е желанието ви да реагирате, а не да бездействате.

Спирали. Пълни сте с сила и сте подготвени да се отворите за провокациите на света към вас. Наляво завитата серпантина свидетелства за огромна нерешителност, а надясно завитата разкрива съпричастност и сензитивност.

Квадрати и кутии. Имате податливост да контролирате обстановката и да мислите доста по даден проблем. Обичате да анализирате и умеете да се справяте с сложни обстановки.

Шахматни дъски. Рисуването им допуска огромно самообладание и неизменност. Това е и желана рисунка на хората, които имат към внезапни промени в настроението.

Къщички. Често срещана рисунка, която показва нуждата от сигурност. Ако къщичката е чиста и всекидневно нарисувана с прозорци и порти, значи, че обичате сигурността на дома ви. Ако, обаче ви липсват прозорци, да вземем за пример, е индикатор за злощастие в дома. Ако я сложите на върха на рид, това е знак, че сте изолирани и самотни.

Решетки. Стремеж към цялостен разбор на обстановката и податливост да виждате трудности на всички места. Липсва ви задоволително самочувствие, което ви кара да мислите, че не можете да се справите с проблемите. Колкото по-гъста е решетката, толкоз по-силно е вътрешното ви безпокойствие.

Стълби. Стълбата е знак на упоритостта и желанието ви да се изкачвате все по-нагоре, само че постепенно- ходило по ходило. Стълбата може да бъде обвързвана още с духовното ви търсене на благополучие и успокоение, както и да разкрива страха ви, че в случай че извършите неверна стъпка, можете да паднете отвисоко.

Паяжини. Егоцентрични сте по природа, непрекъснато се стремите да наложите мнението си. Искате да контролирате всичко и сте подготвени на всичко, с цел да постигнете задачите си, от време на време даже и с непозволени средства.

Звезди. Звезди рисуват най-често амбициозните и оптимистични хора. Изразяват устрема им да блестят и да се развиват, както и любознателността им.



Сърца. Тук „ посланието ” е ясно- влюбени сте и по принцип сте романтици по душа.

Пеперуди. Пеперудите символизират несериозност и некадърност за по-сериозно обвързване или залавяне с сложни задания.

Цветя. Често срещана рисунка, изключително при дамите. Меките, закръглени цветенца и листенца разкриват, че сте приветлив и фамилно насочен човек. Ако центърът на цветето ви е кръговиден, а венчелистчетата са остри, това демонстрира, че въпреки и от време на време да сте нападателни, притежавате топло сърце. Ако рисувате букет, то евентуално сте много общителни.

Коли, лодки и самолети. Драскането на каквито и да било транспортни средства, демонстрира желанието ви да избягате от дадена обстановка.

Лица. Изражението на лицето постоянно е индикатор за настроението ви сега или за характера ви. Старателно нарисуваното, красиво лице демонстрира, че елементарно виждате положителното в другите. Ако предпочитате грозните лица, вие евентуално сте недоверчиви. Смешните лица пък показват желанието ви да сте център на внимание.

Имена и букви. Ако изписвате личното си име или букви, сте привикнали да бъдете център на внимание. Писането на непознато име се свързва най-много с дадени усеща към този човек, без значение дали са позитивни или негативни.

Сложни драсканици. Рисунките, направени с доста елементи, включващи „ от всичко по малко ” и съвсем изцяло неразбираеми, нормално се вършат от хора, които са интроверти и които доста мъчно се отхвърлят от упоритостите си.

Как е ситуирана драсканицата върху листа?

Ако е най-отгоре на листа, значи, че непрестанно търсите идеала си.

Ако го вършиме в центъра на листа, вие се стремите да се развивате непрестанно

Ако е най-отдолу, сте мощно полови и до някъде материалисти.

Ако е отдясно, се тревожите за бъдещето си.

Ако е отляво, приказва за вглеждане повече в предишното, в сравнение с в бъдещето.

Хубаво е постоянно да търсим смисъла във всичко, което вършим. Дали тези тълкувания са научно потвърдени или са плод повече на нечия фикция, оставям на вас да решите, сами за себе си. Защото, в случай че се замислим, има и нещо друго- най-често драскаме лесни фигурки и такива, които най-добре умеем да рисуваме. Понякога пък тази „ пристрастеност ” се трансформира в елементарен табиет, който в реалност не разкрива нищо- движим ръката си механично, от време на време просто, тъй като сме нервни, а не тъй като сме амбициозни или интроверти. И въпреки всичко, в случай че вашата драсканица дава отговор на описанието нагоре, за какво пък и да не повярваме на подсъзнанието си!?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР