Наскоро нитазените бяха обект на национално предупреждение за безопасност на

...
Наскоро нитазените бяха обект на национално предупреждение за безопасност на
Коментари Харесай

Експерти предупреждават: Увеличава се употребата на опиоиди, по-смъртоносни от фентанила

Наскоро нитазените бяха обект на национално предизвестие за сигурност на пациентите в Обединеното кралство вследствие на внезапното увеличение на броя на смъртните случаи, свързани с опиоиди през последните два месеца, като няколко случая бяха свързани с нитазени.

Някои медикаменти от класа на нитазените са 100 пъти по-силни от морфина, т.е. съвсем толкоз мощни, колкото фентанила. Нитазените обаче могат да бъдат по-смъртоносни.

Неотдавнашно изследване, оповестено в Jama Network Open, оповестява, че хората, които са предозирали с нитазени, нормално се нуждаят от две или повече дози от лекарството налоксон, което предотвратява свръхдоза, до момента в който тези, които са предозирали с фентанил, нормално се нуждаят единствено от една доза.

Нитазените са създадени за първи път от швейцарската компания Ciba Pharmaceuticals през 50-те години на предишния век като нов тип мощно обезболяващо средство (аналгетик). Но медикаментите по този начин и не са пуснати на пазара. Оказва се, че химици в секрети лаборатории са прелиствали остарели научни документи в търсене на нови синтетични опиоиди, които да създадат, и са се натъкнали на този клас смъртоносни медикаменти. Тези нови синтетични опиоиди са противозаконни в Обединеното кралство, защото попадат в обсега на Закона за психоактивните субстанции от 2016 година, който не разрешава всички химически съединения, способни да провокират психоактивен резултат у хората.

Как работят те?

Опиоидите работят тук-там в мозъка и на други места в тялото, наречени мю-опиоидни рецептори. Тези мозъчни рецептори, когато се задействат, могат да облекчат болката, а при високи дози провокират възприятие на еуфория, последвано от унесеност. Морфинът, хероинът и фентанилът задействат тези мю-опиоидни рецептори. Фентанилът обаче може да го направи в доста по-ниски дози от морфина или хероина, а някои нитазени могат да облекчат болката в още по-ниски дози от фентанила. Например при изследване върху плъхове е открито, че нитазен, наименуван N-десетил изотонитазен, облекчава болката с доза, която е съвсем 10 пъти по-малка от тази на фентанила и към 1400 пъти по-малка от тази на морфина, с цел да се реализира същият резултат. Тези медикаменти освен облекчават болката и провокират еуфория, само че и потискат дихателната система. Това значи, че понижават дишането, а това е повода за гибел при свръхдоза опиоиди. N-десетил изотонитазенът провокира апнея (при която дишането спира) при към една трета от дозата на фентанила. Освен това възобновяване на естественото дишане след N-дезетил изотонитазен лишава доста повече време (208 минути) спрямо фентанил (67 минути). Следователно би трябвало да се одобри, че някои нитазени могат да имат капацитета да бъдат по-смъртоносни от фентанила и хероина.

Съществуват и проблеми с нитазените, които се употребяват като имитации в други противозаконни опиати, като кокаин, бензодиазепини и синтетични канабиноиди ( " спайс " ). Употребяващите противозаконни опиати може неумишлено да одобряват опиоиди и би трябвало да са наясно с риска от респираторна меланхолия.

Напоследък в случаи на свръхдоза са открити няколко нитазена, а броят на новите опиати от този клас (наречени аналози), които се появяват на улицата, наподобява нараства. Истинската степен на нахлуване на този опиат на противозаконния пазар обаче не е известна, защото доста тестови центрове не са пригодени за тестване на нитазени.

И освен нитазените са тези, за които би трябвало да сме загрижени. Съществуват и нови синтетични опиоиди, които не са нитазени, като да вземем за пример бруфиноподобните съединения. Както и при нитазените, при лабораторните проби е открито, че тези медикаменти са малко по-силни от фентанила и доста по-силни от хероина или морфина.

За благополучие, предозирането с опиоиди може да бъде обърнато благодарение на налоксон - който блокира мю-опиоидните рецептори и е доста ефикасен, в случай че се даде в точния момент.

Агенциите за публично здраве в Обединеното кралство акцентират нуждата от образование на употребяващите хероин и на тези, които влизат в контакт с тях, по отношение на нитазените и методите за лекуване на свръхдоза с налоксон.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР