Наскоро изобретена батерия може да работи от бактерии, които ядат

...
Наскоро изобретена батерия може да работи от бактерии, които ядат
Коментари Харесай

Електричество от мръсотия: учените откриха нов източник на евтина и безкрайна енергия

Наскоро изобретена батерия може да работи от бактерии, които ядат почвата, само че те би трябвало да бъдат снабдени с вода и О2.

Учени от Северозападния университет откриха нов метод за генериране на електричество благодарение на устройство, което събира сила безусловно от мръсотията. Цялата загадка е силата, създадена от микроби, които разграждат почвата, до момента в който в нея има въглерод, оповестява Newatlas.

Микробните горивни детайли са известни на учените от повече от 100 години. Те работят като батерия с анод, катод и електролит, само че вместо да получават електричество от химически източници, те го получават от бактерии, които ядат почвата. Проблемът с такива акумулатори е, че бактериите би трябвало непрекъснато да се зареждат с вода и О2, а входящата им мощ не е на равнище. Но екип от Северозападния университет наподобява го е решил.

Учените са основали няколко нови структури, които обезпечават на бактериите непрекъснат достъп до О2 и вода. Конструкцията във тип на патрон, ситуиран отвесно върху водоравен диск, се оказа най-успешен. За да извлича сила, устройството би трябвало да бъде заровено по-дълбоко в почвата, където въглеродният анод да улавя електрони, до момента в който микробите усвояват мръсотията. Проводимият железен катод се слага отвесно върху анода.

По цялата дължина на електрода има въздушна пролука, а от горната страна защитна капачка предотвратяваща навлизането на нечистотия и парчета. Част от катода е покрита с хидроизолационен материал, тъй че при положение на наводнение, хидрофобната част на катода остава в контакт с кислорода и подкрепя работата на горивния детайл.

По време на тестванията, тази структура се е показала устойчиво при разнообразни равнища на мокрота на почвата — от изцяло потопени до „ леко сухи “, със наличие на вода в почвата от 41%. Средно “батерията “ генерира към 68 пъти повече сила, в сравнение с е належащо за работата на системите за разкриване на влага, както и за предаване на данни посредством дребна антена до най-близката базова станция.

Както при други ултра-дългосрочни източници на генериране на електрическа енергия, като бета-волтаичните диамантени акумулатори, направени от нуклеарни боклуци, количеството сила, създадено от ‘калната батерия’, не е задоволително огромно, с цел да зареди даже смарт телефон. Но е много кадърен да зарежда дребни датчици. Такива датчици могат да бъдат доста потребни за фермери, които желаят да следят разнообразни детайли на почвата — влага, съществуване на хранителни субстанции, замърсители и други — и използване на високотехнологичен метод към селското стопанство. Сензорите ще могат да генерират данни за години, може би даже и за десетилетия напред.

Според учените хубавото на микробните горивни детайли е, че те могат да работят, до момента в който в почвата има органически въглерод, който бактериите да разграждат — сходна горивна клетка може да работи постоянно. Трябва да се означи, че всички съставни елементи на тази структура, съгласно изследователския екип, могат да бъдат закупени от всеки железарски магазин, което приказва в интерес на допустимо най-ранната комерсиализация на „ батерията от нечистотия “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР