Наскоро археолозите откриха две неизвестни по-рано скални рисунки недалеч от

...
Наскоро археолозите откриха две неизвестни по-рано скални рисунки недалеч от
Коментари Харесай

Скалните рисунки и други тайни на Мачу Пикчу

Наскоро археолозите откриха две незнайни по-рано скални рисунки близо до античния град на инките Мачу Пикчу в Перу. Смята се, че рисунките не принадлежат на инките, а се отнасят към по-древна ера.

Рисунките, открити в Перу, не са нанесени в базата данни, която се води от началото на проучването на античния град на инките, по думите на шефа на Националния археологически парк Фернандо Астете. На рисунките са изобразени мъж и животно от семейство камилови.

Изображенията доста наподобяват на откриваните по-рано в тази околност мостри от наскална живопис, която е особена на това място – тя е направена в специфични скални вдлъбнатини с използването на черно и охра. Изображенията по-скоро принадлежат на доинкова цивилизация, означават специалистите. За да дефинират точната възраст на античното творчество, археолозите ще проведат по-внимателно проучване.

Наскалните рисунки надалеч не са единствената мистерия на античния комплекс. В историята на Мачу Пикчу има редица въпроси, на които науката не може да даде еднопосочни отговори. Съвременните учени считат, че градът, ситуиран на височина 2450 метра, е основан от висшия държател на инките Пачакути 100 години преди завоюването на неговата империя, към 1440 година Но надалеч не всички споделят тази версия.

Мачу Пикчу не е строен от инките?

Според редица учени инките не са били задоволително развити, с цел да режат и шлифоват камъни. Гранитните блокове в Мачу Пикчу са изсечени деликатно и пасват между тях с милиметрова акуратност без потреблението на съединителни разтвори. Освен това те са попаднали на високата планина без каквито и да било подемни средства. Дори актуалните експерти не могат да обяснят по какъв начин е допустимо това. В подобен случай по какъв начин може подобен комплициран град да е издигнат от цивилизация, която даже не е изобретила колелото?

Според различна доктрина Мачу Пикчу е строен от по-развита цивилизация, съществувала хилядолетия преди появяването на Империята на инките. Инките просто са разкрили античния град и са го употребявали. Макар че е допустимо инките да са пристроявали и нещо свое към мегалитите. На някои места се виждат следи от активността на две разнообразни цивилизации, едната от които е била на равнището на технологиите на инките, а другата неведнъж е надвишавала това равнище.

 На някои уреди в Мачу Пикчу ясно се виждат следи от две разнообразни култури. (Public Domain) На някои уреди в Мачу Пикчу ясно се виждат следи от две разнообразни култури. (Public Domain)

Цивилизацията, построила Мачу Пикчу, с лекост е боравила с камъни. Тя е можела да трансформира тяхната форма по този начин, като че ли камъкът е бил изработен от пластилин. Възможно е тези хора да са имали технологии за размекването на камъни, считат учените. Зад руините на Мачу Пикчу се извисява планината Уайна Пикчу. Тя е покрита с тераси, направени от каменни блокове с тегло до 200 тона. Трудно е да си представим по какъв начин са се озовали тези камъни на такава височина.

Друга мистерия е, че строителството на някои от къщите доста наподобява на това в Аладжа Хююк, който се намира на територията на модерна Турция. Нима тези градове, намиращи се в разнообразни елементи на света, може да се отнасят към една цивилизация?

Къде са изчезнали жителите?

Градът е оставил и други неразгадани загадки. Например учените и до през днешния ден спорят къде са изчезнали локалните поданици. Историците преглеждат голям брой версии, само че нито една от тях не може до дъно да отговори на всички въпроси.

Градът е пуст в интервала на колонизацията на Южна Америка от испанците. Но завоевателите не са нападали античния град – те просто не са го разкрили. Не са открити никакви следи от набези и опустошения. Работи даже водопроводната система, основана преди стотици или хиляди години.

За една от аргументите за изгубването на жителите се счита зараза от едра шарка, попаднала в Перу дружно с испанците. Сред коренното население се популяризирала зараза, която към 1527 година стигнала и до Мачу Пикчу. Но по какъв начин болестта е стигнала до уединения град, откакто локалните поданици не са имали особени контакти с останалото население?

Златото на инките

 Public Domain Public Domain

Мачу Пикчу е именуван изгубеният град на инките. Хората не са знаели за него 300 години, до момента в който американецът Хайрам Бингам не го разкрил благодарение на локално момче лидер. В града се били настанили локални селяни, на които харесвал животът на независимост и без нежелателни гости. След идването на Бингам целият свят схванал за Мачу Пикчу, само че той надалеч не търсел този град.

Бингам издирвал тайнствения град Паитити, в който съгласно легендите инките са скрили своето злато, спасявайки го от завоевателите. Смята се, че градът е целият цялостен със злато, даже къщите и улиците там са направени от този метал. Този град се търси от няколкостотин години, само че по този начин и не е открит. Той и до през днешния ден не дава покой на иманяри и авантюристи.

През 2012 година френският археолог Тиери Жамин открива загадка врата в Мачу Пикчу, а геофизичните проучвания сочат, че там са ситуирани няколко скрити стаи. Освен това е открито, че в тези стаи се намират значими археологични материали – залежи на разнообразни метали, в това число и злато.

Учените считат, че под града има доста повече стаи и подземия, които занапред следва да бъдат открити. Затова откривателите не изключват, че точно там може да са скритите от инките несметни съкровища. Така че пред учените са нови открития и хипотези.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР