Наскоро Агенцията за опазване на околната среда на САЩ публикува

...
Наскоро Агенцията за опазване на околната среда на САЩ публикува
Коментари Харесай

Токсичните съдове: как тефлонът неумолимо ни трови

 Наскоро Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати разгласява информация, че микроскопични частици от незалепващото покритие могат да се отделят и да влязат в организма ни с храната.

Преди това учените към този момент откриха тясна връзка сред перфлуорооктановата киселина, която е нужна за производството на тефлон, и нараствания брой злокачествени новообразувания.

Тефлоновото покритие се употребява необятно в производството на кухненски принадлежности. Полимерът тефлон е синтезиран за първи път през четиридесетте години на предишния век и от този момент е доста известен. Но последователно, вследствие на дългогодишни проучвания, учените откриха, че тефлоновото покритие може да аргументи съществени увреждания на човешкия организъм.

Вредата от тефлона

Проведени са опити върху животни, инжектирани с някои съставни елементи на покритието. В лабораторни условия се оказва, че съставените елементи, включени в покритието:

предизвикат аномалии в развиването и поднормено тегло на новородени;
допринася за развиването на ракови тумори;
намалява естествения имунитет.

Проучванията са открили, че перфлуорооктановата киселина или PFOA участва в организма на 95% от американците, следи от нея са открити при бременни дами. Производството на тефлон носи големи облаги, само че без да се вземе поради това, производителите са предизвестени, че би трябвало изцяло да спрат производството на тази киселина.

Тефлонът носи милиарди долари доходи всяка година, по тази причина макар митингите на пострадалите, че тефлонът може да предизвика раждането на бебета с малформации и физически аномалии, не се възнамерява понижаване на производството.

Американец, роден с тежки недостатъци в лицевите мускули, изиска обезщетение от концерна Du Pont, като се оправда с това, че майка му, до момента в който е бременна, е работила в една от фабриките, където се употребява тази киселина. Има доста такива хора и компанията заплаща големи суми, които се изискват от тези, които са потърпевши от токсичните и канцерогенни резултати на тефлона. Но облагата е толкоз огромна, че елементарно покрива всички разноски.

Перфлуорооктанова киселина (PFOA) предизвика:

нарушаване на естествения синтез на тестостерон при мъжете, репродуктивната функционалност страда и либидото намалява;
естрогенен дисбаланс при дамите, развива се меланхолия, повтаряем ПМС;
заболявания на сърцето и съдовата система;
появата на диабет;
възпрепятстване на естественото действие на дихателната система.

Тефлоновите съдове за готвене ви разрешават да готвите без потребление на масло или лой, те са евтини и доста лесни за поддръжка. Производителите настояват, че са безусловно безвредни за здравето, в случай че се употребяват вярно. Но в това време те признават, че незалепващото покритие може да аргументи сериозна щета, в случай че:

загрявате съда над 230 C;
има драскотини по съдовете.

Дори дребни, незабележими за окото, отцепващи се частици могат да навлязат в организма и, натрупвайки се, последователно да го разрушат.

Изпраенията от незалепващите покрития носят огромна щета на хората. Те се откриват в белите дробове, натрупват се по стени, мебели, килими и последователно засягат и индивида. Колкото по-често се употребяват тефлонови съдове, толкоз по-бързо се разграждат, частиците му навлизат в тялото, а изпаренията – във въздуха, който дишаме.

За нездравословните и потребни съдове

Едва ли е допустимо изцяло да се отървете от тефлона в близките предмети от бита, само че е допустимо да изоставите тефлоновите съдове и да ги замените с по-безопасни. Описанието на материалите ще ви помогне да изберете безвредни съдове за готвене.

1. Емайл – всевъзможни ястия могат да се готвят в емайлирани съдове, това е безвредно. В тях се подготвят всевъзможни маринати и туршии, готви се и се съхранява храна. Недостатъкът е крехкостта. Не се предлагат даже при леки повреди, защото се появява наслойка и нездравословни субстанции навлизат в тялото.

2. Неръждаема стомана – такива съдове имат нараснала резистентност на окисление. Храната в него резервира потребните си свойства, без да губи витамини и усет. В него можете освен да готвите, само че и да съхранявате артикули за дълго време.

3. Керамика – керамичните съдове са безвредни за здравето, можете да готвите и печете в него, само че не и на открит огън. Недостатъци – всмуква вода, мазнини и миризми. Много нежен, не понася внезапни промени в температурата.

4. Чугун – потвърден от доста генерации безвреден, устойчив и комфортен съд за готвене. Яденето в него не загаря, задушава се от всички страни, придобива изключително прелестен усет. Чугунените съдове са идеални за диетична храна. Недостатъкът е, че е доста тежък.

5. Екологични съдове – вършат се от бамбук, захарна тръстика, нишесте. Производителите настояват, че той се разлага изцяло след шест месеца и не вреди на околната среда. Използва се за готвене във фурна и предпазване на сготвена храна в ледник.

6. Алуминий – в такива съдове не можете да готвите млечни или кисели храни, да задушавате или пържите храни. По-добре е да готвите в алуминиеви тигани допустимо минимум и въобще не би трябвало да съхранявате храна в тях.

7. Пластмасата е доста комфортен съд. Но отделяните от нея субстанции нанасят сериозна щета на организма. В никакъв случай не би трябвало да се съхранява храна в тях.

8. Меламин – този съд съдържа формалдехид, който се отделя при нагряване и пострадване на повърхността. Това е мощно токсично и канцерогенно вещество, което предизвиква съществено раздразнение на дихателните пътища и лигавиците.

 


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР