Насилието в деня на незаконния референдум за независимост на Каталуня

...
Насилието в деня на незаконния референдум за независимост на Каталуня
Коментари Харесай

Стотици са ранени в сблъсъци в Каталуня, "Барселона" ще играе на празен стадион

Насилието в деня на противозаконния референдум за самостоятелност на Каталуня ескалира в следобедните часове, като единствено съгласно кмета на Барселона ранените от конфликти с полицията към този момент са 460. От съображения за сигурност футболният мач сред " Барселона " и " Лас Палмас " довечера ще се играе без аудитория.

Властите в Мадрид оповестиха в началото, че задачата им е единствено да конфискуват урни, бюлетини и документи за вота, който бе разгласен от Конститционния съд за опровержителен на главния закон на страната. Но очевидци описват за тежко въоръжени служители на реда, които удрят хората с палки и изблъскват пристигнали да гласоподават, в това число дами и възрастни хора. В един от случаите в Барселона е стреляно и с гумени патрони.

Каталунските управляващи оповестиха за 337 ранени, само че Ада Колау, кмет на Барселона, разгласи, че потърпевшите са със 120 души повече и прикани полицията да спре офанзивите против " беззащитното население ". В настрана известие каталунската незабавна здравна помощ съобщи, че 465 потърпевши, двама от които са в тежко положение в болничното заведение. Полицията заяви за 11 потърпевши униформени чиновници.

 Стотици са ранени в конфликти в Каталуня,
© Reuters

Каталунският водач Карлес Почдемон упрекна Мадрид в " неоправдана приложимост на мощ от испанската страна, която няма да спре волята на каталунците ".

Вицепремиерът на испанското държавно управление Сорая Саенс се Сантамария отвърна, че полицията " работи с професионализъм и съразмерно ". Вътрешният министър Хуан Инасио Сойдо, упрекна Пучдемон за " безсмислените " събития от неделя и разгласи, че към 17 часа са затворени 92 изборни секции. Жандармерията разяснява във връзка обвиняванията, че " отвръщаме на обиди и провокации, до момента в който пазиме закона ".

 Стотици са ранени в конфликти в Каталуня,
© Reuters

Испания минава през кулминационната точка на най-тежката конституционна рецесия от десетилетия насам. Конституцията от 1978г. не разрешава ориста на част от територията на страната да се дефинира единствено от локалното население, само че критици споделят, че това са постановки, писани преди 40 години за напълно друга политическа обстановка.
Въпреки полицейските дейности хиляди каталунци чакаха на опашки пред дребното останали работещи секции, с цел да гласоподават. Одобрение за самостоятелност дават не повече от 41%, само че повече от половината поданици на 7.5-милионна Каталуна желаят да имат право да се произнесат за ориста на провинция, създаваща 19% от Брутният вътрешен продукт на Испания.

 Стотици са ранени в конфликти в Каталуня,
© Reuters

Футболният клуб " Барселона " разгласи, че довечера ще играе вкъщи при закрити варти и че осъжда " събитията, които през днешния ден се случват в доста елементи на Каталуния в опит да се попречи на жителите ѝ да употребяват демократичното право свободно да заяват позицията си ".

Решението е на управителния съвет на футболния клуб, който не е съумял да убеди управлението на Професионалната футболна лига да отлож и мача.

Премиерът Мариано Рахой, който трябваше да балансира сред това да не разреши гласоподаване, с цел да съблюдава закона, и да употребява способи, които да не раздухат каталунския шовинизъм, към този момент не наподобява да реализира задачата си. Коментатори, представени от " Ройтерс ", споделят, че след днешния неделен ден ще стане още по-трудно Мадрид и Барселона да намерят общ път да продължат напред.

 Стотици са ранени в конфликти в Каталуня,
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР