Нашият политически елит продължава да живее в свят, който вече

...
Нашият политически елит продължава да живее в свят, който вече
Коментари Харесай

Боян Чуков: Българите сме в ролята на завършили техникум в международните отношения

" Нашият политически хайлайф продължава да живее в свят, който към този момент напуснахме. Дойде моментът, в който заради променения баланс на силите, Русия и Китай желаеха още веднъж да се преразпределят сферите на въздействие. Основният акцент, който слагат руснаците, е Съединени американски щати още веднъж да се върнат в полето на интернационалното право. "

Това съобщи при гостуването си в Студио Actualno Боян Чуков, геополитически анализатор и специалист по национална сигурност.

" Да си приказваме съществено. Нито бомбардировките над Югославия са с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, нито влизането в Ирак беше в границите на интернационалното право, нито случилото се в Сирия. Там има американски войски, само че никой не ги е поканил и няма такова решение на Организация на обединените нации. Руснаците споделиха баста и сложиха въпроса дали ще се съблюдава интернационалното право или няма ", уточни Чуков.

Промяната на салдото на силите и българската реакция

" Доскоро световен и решителен фактор в света бяха Съединени американски щати. Те постановяваха своята воля на всяка една точка на земното кълбо. Американското законодателство беше годно на всички места. Никой не смееше да се опълчи, тъй като който го направеше, идваше чичо Сам с огромната томахавка и го размазваше. Нито Китай беше такава икономическа мощ, нито пък Русия във боен проект представляваше сериозна опасност за това превъзходство на Съединени американски щати.

Но с времето военната мощ на Руската федерация освен стана съизмерима с тази на Съединени американски щати, а в избрани насоки я надвиши. В стопански проект китайците най-вероятно към този момент са надминали Съединени американски щати, само че те твърдо следват повелите на Дън Сяопин, който непрекъснато учеше народа си да бъде по-скромен и да не прави усещане. Причината е, че Китай към този момент беше станал стопански колос, само че ползваше преимуществата на разрастващите се народи в стопански и търговски проект, счита той. 

Война или мир в Украйна

" Проблемът в Украйна се преекспонира. Реалният проблем са връзките сред Русия и Съединени американски щати. Украйна е тематика, която напълно умишлено се изважда на напред във времето, с цел да не се дискутира главният проблем. Русия сложи въпросите към Съединени американски щати в писмен тип и желаеха да получат в същия тип отговора на американците. Те желаеха нещата да се върнат към обстановката към 1997 година, когато България и Румъния не бяха членки на НАТО. Русия не очакваше позитивен отговор и единодушие с техните условия. Но те желаеха да получат писмен отвод на настояванията си. Руснаците извадиха документи, които са подписвани от Съединени американски щати. Става дума за истанбулския документ, който е от 1999 година на ОССЕ (Организацията за сигурност и съдействие в Европа) и декларацията от Астана от 2010 година. Това са документи, които са написани въз основата на Хелзинкските съглашения, които са подписани през 1975 година. И тях се споделя, че всяка страна има право да избира съюзи и да подписва съглашения с който си желае, само че нейната сигурност не може да бъде за сметка на други страни, които са го подписали. И Русия се аргументира по този начин: Вие докарахте пусковите установки за ракетите " Томахоук " директно до нашите граници. Ние няма да поносим повече това състояние, тъй като времето за полет на ракетата Полша, Украйна или Прибалтика е под 5 минути. Тук става въпрос за екзистенциални искания. Неслучайно в съветската военна теория е написано, че Русия може да използва оръжия, в това число и атомно, в случай че реши, че има опасност за нейното битие като страна. Нещата към този момент влязоха в една по-откровена фаза и украинците също схванаха, че е сложено под въпрос съществуването на страната им. Затова и преди няколко дни министърът на защитата на Украйна взе да приказва същото, което идва и от съветска страна. А точно, че няма заплаха от боен спор ", съобщи Чуков.

Преговорите са единствено сред Русия и Съединени американски щати

" По време на договарянията на високо равнище се видя, че Русия договаря само със Съединени американски щати. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг руснаците го назовават снизходително " говоряща глава ". Когато приказва от името на НАТО, той не съставлява нищо, тъй като военната машина на съюза действително са американците, а не европейците. Що се касае до ОССЕ, руснаците я окачествяват като говорилня, в която е безусловно безсмислено да се приказва каквото и да било. За мен тъжното е, че европейският първи посланик Жозеп Борел подтичваше около американците и руснаците и викаше на американците " Бате, дай да кажа и аз нещо по въпроса ". Европа беше тотална подценена и огромните европейски страни започнаха да си вършат своя лична двустранна политика с Руската федерация. В това число са Германия, Англия и Франция ", показва анализаторът.

Позицията на Германия

" Не можем да твърдим, че позицията на Германия е същата като тази на Полша, да речем. Поляците се пробват да играят дружно с британците и украинците, а германците непосредствено с руснаците. Причината е, че цялата немска промишленост е обвързвана с енергийните запаси на Руската федерация. Преди броени седмици цената на 1000 кубически метра природен газ в Холандия доближи 2000 $. Нали разбирате, че няма промишленост и индустрия, която да получава сила единствено от тези въглеводороди и да издържи. Сега се пробват да намерят от кое място другаде да вземат газ. Това няма по какъв начин да се случи. Включително и Съединени американски щати, които по времето на Доналд Тръмп се трансфораха в страна, която изнасяше въглеводороди в чужбина, в този момент по времето на Джо Байдън към този момент внася. Още повече, че по принцип Байдън е последовател на зелената енергетика и намачка индустриалците, които са в региона на нефтогазовата индустрия. Включително закри и петролопровода, който идваше от Канада. Така че цените за горивото в Съединени американски щати се повишиха двойно. В Германия компаниите, които доставят енергийни доставки на елементарния потребител, усилиха цените със 182% ", разяснява той. 

Русия и Съединени американски щати ще реализиран сделка

" Всичко подсказва, че най-вероятно руснаците и американците ще се схванат по главните проблеми. Разбира се, че всяка една от двете страни ще се стреми да резервира лицето си. Това важи повече за американците, защото те ще би трябвало да си вземат по-тесни облекла и да се задоволят с по-малко упоритости. Няма по какъв начин риториката им да не бъде войнствена, само че дано припомня, че американците желаеха техният отговор да не се популяризира обществено. Така беше и по време на Карибската рецесия, когато публично американците желаеха да не се дава публичност на съглашението с руснаците. Направиха го с цел да не изгубят лице, само че в последна сметка отстъпиха пред настояванията на Руската федерация. Трябва да се има поради, че самата Русия има ужасно доста проблеми на личната си територия, стопански и с голямата маса гастарбайтери вътре. Но няма огромна страна, в която такива проблеми не съществуват. В Съединени американски щати разделянето на обществото е чудовищно. Във Франция непрекъснато се демонстрират някакви жълти жилетки, които тресат цялата страна. Бих желал да подчертая, че либерализмът като идеология към този момент не ръководи световната икономическа система ", заключва Чуков.

Мястото на България в световния пъзел

" За страдание качеството и равнището на политическия хайлайф слиза все по-надолу и този феномен не е единствено в България. Достатъчно е човек да се загледа малко в Народното събрание и ще види, че немалка част от говорещите са политически необразовани хора. Има една фундаментална книга, същинска библия по геополитика, която се назовава " Политическа география " на Питър Тейлър. В нея е разказано тъкмо какво значи геополитически код. Държавите са три типа - с местен, районен и световен геополитически код. Примери за страни с районен код са Турция и Германия. Глобален код имат Съединени американски щати, Китай и Русия. Не може страна като България, която е с местен геополитически код, да бъде суверенна. Такъв филм няма. Можем ли да използван българското законодателство в Буркина Фасо, да речем? Ние не можем да го използван даже на личната си територия, само че както виждате цялата страна се върти към закона " Магнитски ", който действително на българска територия не би трябвало да има никаква мощ. България няма този запас, нито боен, нито политически, нито стопански или културен, с цел да бъде някакъв център, дори и тук на Балканите. Например някогашният министър председател Бойко Борисов беше апетитен за някакъв огромен балкански геополитик, а не съумя да реши даже отчасти казуса с македонския въпрос ", счита той.

Проблемите ни с районен съд Македония преди и в този момент

" Заседанието на Народното събрание сподели, че безусловно нищо не е решено по този въпрос. А това е по този начин, тъй като ние нямаме тактика. Всеки министър-председател, който седне на " Дондуков " 1, живее с мисълта, че ще отиде в Скопие и ще реши въпроса. Само че Скопие действително е аватар на Белград, а сърбите имат тактика на Балканите и тя не е от 10 години, а на повече от 100 и компактно я следват. Ние се оказваме в ролята на приключили колеж в интернационалните връзки ", съобщи анализаторът.

Ще съобщи ли държавното управление българския интерес в районен съд Македония?

Всеки, който прекрачи алената линия и съобщи българския интерес, ще бъде ненавиждан за историята, счита Чуков. Освен това ще се трансформира в политически мъртвец, регистрира Чуков. От думите му стана ясно, че президентът Радев съзнателно се е отдръпнал по въпроса, преди визитата на Кирил Петков в Скопие, което Чуков смята за несполучливо. " Надявам се, че Кирил Петков е схванал, че сме в надалеч по-сложна обстановка, в сравнение с преди да стъпи на " Дондуков 1 ", приключи разбора си специалистът по национална сигурност.

Интервю на Тодор Беленски

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР