Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия

...
Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия
Коментари Харесай

Васил Терзиев отвърна ГЕРБ: Прехвърлят тяхна вина на мен

Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има най-малко един работещ въжен превоз. Надяваме се да има много по-всеобхватно решение, а освен един, с цел да може планината да бъде налична. За това работим, увери кметът на София Васил Терзиев на брифинг по отношение на неработещите лифтове до Витоша и вероятните решения.

По думите му няма по какъв начин да има упования за шест месеца да се реши проблем, завещан от остарялото ръководство на Столичната община и датиращ от 2007 година

Чухме много измислици на тематиката с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят виновността за нещо, което те са сътворили на някой различен и да се постанова да приказваме по какъв начин за шест месеца не сме съумели да създадем неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безразсъден контракт, който не ни пази ползите по никакъв метод, обясни пред медиите кметът Терзиев.

По-рано днес от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха освобождението на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община и обявиха, че има безучастие от страна на кмета на София по въпроса със Симеоновски въжен превоз.

Общината има опция да възвърне един от лифтовете – Драгалевския, отговори Терзиев на въпрос на Българска телеграфна агенция какви са съответните стъпки оттук насетне, с цел да има работещ въжен превоз. По думите му има опция това да стане със средства на общината.

" Надеждата ни е, че можем да създадем повече. Искаме да забележим какви са опциите за по-всеобхватно решение, което да включва и Симеоновския, да се види инфраструктурата горе в планината. Целта е да не се модернизира на парче. Това включва диалог с всички заинтригувани страни, разбор на правните благоприятни условия, с цел да забележим къде " сечението сред идеалното и това, което е допустимо ", уточни той.

" Имаше заповед, издадена от кмета Терзиев, да се направи инспекция за какво Симеоновският въжен превоз е спрял работа в края на декември-началото на януари ", сподели кметът на регион " Витоша " Зарко Клинков на уточняващо запитване какво е било подхванато, откакто при започване на зимния сезон кабинковият въжен превоз не бе пуснат.

" На 4 януари сътрудниците направиха инспекция. Констатирано е, че първи мотор е аварирал и е бил раздрънкан и изпратен за ремонт, като притежателят на лифта е дал  хоризонт от четири месеца за приключването на ремонта. Помолихме ги да дават всевъзможен вид документи – за ремонт за механически обзор на оборудванията и всичко останало, досега това не е направено. Като изтекоха тези четири месеца, просто споделиха, че лифтът няма да продължи ", описа още Клинков.

По време на брифинга ръководителят на групата общински съветници на " Продължаваме Промяната-Демократична България-Спаси София " Борис Бонев разяснява сключването на контракта.

" ГЕРБ носят цялостната отговорност за това, че през днешния ден няма нито един работещ въжен превоз на Витоша ", разяснява той.

Според него е липсвал следващ надзор след продажбата на оборудването по контракт и е имало издаване на оскъдни заповеди през годините, с цел да симулират от общината активност. Бонев уточни, че през 2007 година кмет на София е Бойко Борисов, а в Надзорния съвет на Общинската организация по приватизация, с негова персонална квота, е назначена Йорданка Фандъкова.

Тогава е било решено общинското сдружение " Въжени линии " да се продаде, като на 20 декември 2007 година се подписва фактическата договорка, изясни общинският консултант и добави, че има промяна в състава на Надзорния съвет на Общинската организация по приватизация, като в него още веднъж има настоящи фрагменти на ГЕРБ.

" В контракта няма никакви отговорности за това кои лифтове да работят, нито по какъв начин и по кое време да работят. Единственото обвързване към купувача е в период от 25 години да резервира предмета на активност на сдружението според правосъдната му регистрация ", уточни Бонев, представен от новони.бг.

По думите това не значи да има работещи лифтове. Бонев дефинира контракта като едва написан, който не пази публичния интерес. Затова, смята той, развалянето на контракта може да докара до " правосъдна борба ", която най-вероятно ще бъде изгубена. В умозаключение и той увери, че ще се търси излаз от обстановката, с цел да могат софиянци да стигат до планината с лифтовете.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР