Наши сънародници, по един или друг начин, са били съпричастни

...
Наши сънародници, по един или друг начин, са били съпричастни
Коментари Харесай

Мария Бакалова, Христо Грозев, Димитър Маринов и още... Българската следа на „Оскарите“ през годините

Наши сънародници, по един или различен метод, са били съпричастни към годишните награди на Американската кино академия. Eто и българският принос към премиите " Оскар " през годините:

" Навални ", с присъединяване на българския публицист Христо Грозев, завоюва премия " Оскар " в  категорията за най-хубав документален филм на церемонията в Лос Анджелис през 2023 година. Режисьорът Даниел Роър благодари от сцената на проверяващия публицист Христо Грозев. " Ние изискуем толкоз доста на Христо Грозев, нашият българин, интелекта с преносимия компютър си ", сподели той. " Христо, ти рискува всичко, с цел да разкажеш тази история ", сподели той. Филмът е сниман, до момента в който съветският опозиционер Алексей Навални се възвръща в Берлин, Германия, където е на лекуване след отравянето му в Русия на 20 август 2020 година с нервнопаралитично вещество. Продукцията печели и премията на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) за най-хубав документален филм на 19 февруари 2023 година

Българската ария „ Полегнала е Тодора “ в осъществяване на българския хор " Мистерия на българските гласове " звучи в номинирания тази година в 9 категории за премия „ Оскар “ ирландски филм " Баншите от Инишерин “. Той е режисиран от Мартин Макдона, а в основната роля е американският артист Колин Фарел. Българският каскадьор Тодор Лазаров пък е измежду продуцентите на индийския филм „ RRR “, спечелил „ Оскар “ тази година в категорията за най-хубава истинска ария.

Първата българска актриса, получила номинация за „ Оскар “, е Мария Бакалова. На 15 март 2021 година тя бе номинирана в категорията за най-хубава актриса в поддържаща роля за ролята си във кино лентата " Борат 2 " на Саша Барън Коен. Тя се конкурира за оценката с Глен Клоуз - за " Елегия Хилбили ", Оливия Колман - за " Бащата ", Аманда Сайфред - за " Манк " и Юн Ю-джуни - за " Минари ", която печели премията на церемонията на 25 април 2021 г. 

През 2021 година  филм с българско присъединяване e номиниран за премиите " Oскар ". Това е 19-минутният " Дълбоко чувство " ( " Feeling Through " ) от 2019 година,  който се съревновава за наградата да най-хубав късометражен игрален филм. Българските лекари проф. доктор Илиян Иванов и доктор Дана Проданова са негови асоциирани продуценти. Сценарист и режисьор е Дъг Роланд, а изпълнителен продуцент - Марли Матлин.

Първият българин, качил се на сцената на „ Долби Тиътър “ в Лос Анджелис, е Димитър Маринов. През 2019 г.  „ Зелената книга ” на режисьора Питър Фарели печели премията „ Оскар “ в категорията за най-хубав филм на 91-вата гала за връчване на премиите „ Оскар “. В него артистът извършва второстепенната роля на музиканта Олег. На церемонията на 24 февруари 2019 година,  при оповестяването на премията дружно с целия екип на кино лентата,  Димитър Маринов се качва на сцената с българското знаме, затъкнато в джоба на костюма му. 

Два кино лентата на Теодор Ушев са взели участие в конкуренцията за премия „ Оскар “. На 24 януари 2017 година Асошиейтед прес и Би Би Си оповестяват, че късометражният анимационен филм " Сляпата Вайша " по едноименния роман на писателя Георги Господинов е номиниран за " Оскар " за късометражен анимационен филм. Номинираните 5 кино лентата са подбрани измежду 69 кандидати. В тази категория са номинирани и филмите " Време на заем " на  Андрю Коутс, " Крушов сайдер и цигари "  на Робърт Вели и Кара Спелър,   " Перла " на Патрик Осбърн и   " Свирчо " на Алън Бариларо и Марк Зондхаймър, който печели „ Оскар “ на 26 февруари 2017 г. През 2019 година филмът на Теодор Ушев " Физика на тъгата " е включен в късия лист за премиите " Оскар ". От 92 кино лентата в предварителната селекция са определени 10, един от които е „ Физика на тъгата “ по едноименния разказ на Георги Господинов. 

До 2017 година " Консервфилм " на аниматора Златин Радев е единствената българска номинация за " Оскар “ за късометражен филм. Късометражният филм от 1990 година е притежател на повече от 20 награди, а за премия „ Оскар “ е номиниран през 1991 година През 2010 година български филм доближава до полуфинала на „ Оскар “ – ите в конкуренция с 65 заглавия от целия свят.  " Светът е огромен и избавление дебне отвред " на режисьора Стефан Командарев по едноименния разказ на Илия Троянов  е измежду деветте кандидата за номинации за чуждоезичен " Оскар ". Българска национална телевизия е копродуцент на кино лентата. Въпреки че филмът не е включен в окончателния лист от пет номинации, разгласен на 2 февруари 2010 година - огромен пробив за българското кино.

Двама българи са били отличавани с „ Оскар “ за научни и механически достижения и образни резултати.

Първият е Георги Боршуков, специалист по специфични резултати в киното, който през 1997 година по време на специализацията си в Съединени американски щати е поканен да стане част от екипа за образните резултати на кино лентата " В какво се трансформират фантазиите ". Лентата печели " Оскар " за „ най-хубави образни резултати “ на 21 март 1999 година Георги Боршуков е един от участниците и в екипа, работил по резултатите за кино лентата „ Матрицата “, който на 26 март 2000 година печели четири награди „ Оскар “, като едната е за най-хубави образни резултати. На 2 март 2001 година и на 7 февруари 2015 година Георги Боршуков дружно с Ким Либрери и Дан Пипони получават „ Оскар “ (сертификат) надлежно за техническо достижение за създаване на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано придвижване на камерата посредством реконструирани с компютърна графика дакери и за технологията Universal capture на компанията " Esc entertainment ". Георги Боршуков е взел участие и в екипите, работили по образните резултати на филмите „ Матрицата: презареждане “, „ Матрицата: революции “, „ Мисията невъзможна “, „ Дълбока синева “ и „ Майкъл Джордан на макс “. 

На 11 февруари 2017 година в Лос Анджелис българинът Владимир Койлазов, тогава основен механически шеф и съосновател на софтуерната компания " Chaos Group ",  получава плакет с гравирана фигура на статуетката “Оскар ” за цялостния си принос в категорията “Научни и инженерни технологии ” за истинската идея, дизайн и използване на технологията V-Ray, която е употребена в продукции като " Игра на тронове ", " Доктор Стрейндж ", " Дедпул " и други. Академията присъжда премията на новатори, чиито " изобретения способстват доста за качеството на кинопродукциите ". 

Източник: Отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР