Нашествие очаква Марс от планетата Земя. Три страни - САЩ,

...
Нашествие очаква Марс от планетата Земя. Три страни - САЩ,
Коментари Харесай

Три страни изпращат мисии до Марс

Нашествие чака Марс от планетата Земя. Три страни - Съединени американски щати, Китай и ОАЕ изпращат безпилотни галактически апарати към Червената планета в идващите седмици, оповестиха Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

Трите задачи потеглят една след друга и задачата им е да търсят признаци на антични микроскопични форми на живот и да проучат изискванията за бъдещи пилотирани задачи.

Съединени американски щати изпращат ровъра с размер на лек автомобил "Пърсивиърънс " (Постоянство), който ще събере проби от скалите на Марс и ще ги върне за разбор на Земята.

Днес повече от всеки различен път това име има огромно значение, сподели шефът на НАСА Джим Брайдънстайн. В момента е в ход подготовка за изстрелването в изискванията на пандемията от новия ковид, поради която гостите ще са сведени до най-малко.

НАСА изстрелва марсохода "Пърсивиърънс " на 17 юли

Всеки от галактическите апарати ще пропътува над 483 милиона километра, преди да стигне до Марс през февруари следващата година. Ще са нужни шест-седем месеца, с цел да излязат апаратите от земната орбита и да се синхронизират с далечната орбита на Марс към Слънцето.

Учените желаят да узнаят по какъв начин е изглеждала планетата Марс преди милиарди години, когато на повърхността й е имало реки, езера и океани, които евентуално са предполагали съществуването на дребни, елементарни организми, преди планетата да се трансформира във ветровитата пустиня, която е сега.

Според Кен Фарли от Калифорнийския софтуерен институт и академик от плана "Пърсивиърънс ", ще е извънредно мъчно да се открият доказателства за съществуването в миналото на живот на планетата.

Последователното изстрелване на трите галактически апарата до Марс напълно не е инцидентно.

Изборът на времето е съгласуван с едномесечен интервал, в който Земята и Марс се намират в идеално разположение по отношение на Слънцето и това ще понижи разноските за гориво и времетраенето на пътуването. Подобен интервал настава един път на 26 месеца.

Как наподобява залезът, гледан от Венера, Марс, Уран и Титан

Марс от дълго време е притегателна мощ за въображението, само че се трансформира и в гробище за доста задачи. През последните десетилетия над 50 на 100 от задачите приключаваха с взривяване, изгаряне или разтрошаване на галактическите апарати. Последният опит на Китай в съдействие с Русия от 2011 година завърши безрезултатно.

Досега единствено Съединени американски щати са успявали с задачи до Марс. На повърхността на планетата работят марсоходите "ИнСайт " и "Кюриосити ". 6 апарата изследват планетата от орбита - три от тях са на Съединени американски щати, два са европейски и един е от Индия. Обединените арабски емирства и Китай също желаят да се причислят към елитния клуб.

Космическият уред от ОАЕ носи името "Амал ", което значи "Надежда ". Той би трябвало да бъде изстрелян в сряда от Япония и ще е първата арабска междупланетарна задача. Контролиран от Дубай, апаратът ще изследва горните пластове на атмосферата и климатичните промени на Марс.

Китай изпраща роувър и орбитър към 23 юли. НАСА е насрочила изстрелването на "Пърсивиърънс " за 30 юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР