Нашенски истории от едно време. Очаквайте второто преработено издание на

...
Нашенски истории от едно време. Очаквайте второто преработено издание на
Коментари Харесай

65 истории за най-известните ни държавници и писатели

Нашенски истории от едно време. Очаквайте второто модифицирано издание на книгата „ България в потури, само че с цилиндър “ (Хермес) на 14 февруари. Книгата на Петя Александрова включва 65 истории, свързани с културно-политическия живот в България през XIX и XX в. Това са разкази за малко известни случки и прекарвания на първите ни писатели и държавници: Добри Чинтулов, П. Р. Славейков, Иван Вазов, Стефан Стамболов, княз Фердинанд, Михалаки Георгиев, Дора Габе, проф. Александър Балабанов, Соня Змеица... Включени са и пиперливи любовни истории, скандални детайлности и опити за самоубийство, предизвикани от мъчителна ревнивост...

Текстовете освен засягат интимния живот на видни персони, само че и наблюдават забавни обстоятелства от родния обичай, просвета, традиции, навлизащите в страната ни новости, като появяването на литературните салони, на плажа като „ мода “, на велосипеда като транспортно средство и други, както и казуса с възприемането им от страна на българите.
Историите са поднесени с доста обич, малко горест и несъмнено, с извънредно тънко и ненатрапчиво възприятие за комизъм. Петя Александрова е позната на българския четец със своите стихосбирки и книги с любопитни истории от нашето минало, както и с множеството сборници с детски приказки и стихове. Носител е на Наградата на Министерството на образованието и науката „ Петко Р. Славейков “ за изцяло детско творчество, Националната премия „ Константин Константинов “ за принос в детското книгоиздаване и на доста други. Нейни творби са включени в учебните читанки, а стиховете ѝ са преведени на британски, полски, румънски, съветски, словашки и турски език.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР