Нашата среща показва решимост да засилим сътрудничеството на нашите страни.

...
Нашата среща показва решимост да засилим сътрудничеството на нашите страни.
Коментари Харесай

Виорика Дънчила: Имаме решимост да засилим сътрудничеството на нашите страни

Нашата среща демонстрира решителност да засилим съдействието на нашите страни. Усилията са ориентирани към повишение на свързаността на страните от района, сподели във Варна министър председателят на Румъния Виорика Дънчила.

Министър-председателят Бойко Борисов бе хазаин на четиристранната среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия. Към срещата се причисли и министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който от през вчерашния ден е в България.

Свързаността и сигурността са доста значими за страните от района, сподели Дънчила. Тази съгласуваност може да разреши по-голям напредък на стопанската система на нашите страни, добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Кохезионната политика ще остане основната политика за вложения в Европейски Съюз и тя ще способства за уравновесено развиване на страните от Балканите.

Засегнахме съдействието и по Дунавската тактика. Следващата седмица в Букурещ ще има конгрес, на който ще се прегледа Председателството на Съвета на Европейски Съюз от Румъния и на който ще обсъдим задълбочаването на тази тактика, сподели Дънчила. Искаме Дунав да стане значим транспортен кулоар сред Запада и Изтока на Европа, уточни тя. Ще развиваме обща транспортна и енергийна инфраструктура, сподели Дънчила.

Ще работим за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците на сила и за интерконекторните връзки, сподели още министър председателят на Румъния. Страната ни е съгласна да има работна група, която да прегледа предпроектните благоприятни условия за създаване на мостове през Дунав и автомагистрали, които да ни свързват с България, означи тя.

Сигурни сме, че договарянията за участие на Сърбия в Европейски Съюз ще бъдат ускорени и критериите за участие ще бъдат изпълнени, сподели Дънчила.

Поздравявам България за завършилото сполучливо председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи тя.

Проектът за автомагистрала сред Тимишоара и Панчево към този момент е на стадий предпроектни изследвания. Надявам се през 2021 година да довършим този план, сподели румънският министър председател. Гърция е стратегически сътрудник за Румъния и желаеме да задълбочим нашите контакти, означи Дънчила. С Гърция имаме общи възгледи за дневния ред на Европейски Съюз и за провокациите на страните от района.

Благодарим за концепцията в срещата да взе участие и министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху. С него обсъдихме битката с тероризма, киберсигурността, районната сигурност и енергетиката, сподели министър председателят на Румъния. Тя уточни, че страната й желае да притегли колкото се може повече вложения от Израел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР