Нашата планета е обитавана от най-различни живи същества, започвайки от

...
Нашата планета е обитавана от най-различни живи същества, започвайки от
Коментари Харесай

Най-едрите животни на планетата

Нашата планета е населявана от най-различни живи същества, започвайки от едноклетъчните организми и стигайки до големите колоси, като за жалост част от тях са пред изгубване. Тези животни са следващо удостоверение за това, че природата е неповторима сама по себе си и е основала неповторимо разнороден и хубав скотски свят.

Ето ги най-едрите животни на планетата.

Зелена анаконда

Гигантските анаконди живеят в Южна Америка. Обичайните им места на обитаване са реките и отдалечени недостъпни места. Прекарват по-голямата част от живота си във водата, като от време може да изпълзят на сушата, с цел да се попекат на слънце.

Бяла мечка

 Бялата мечка е едно от най-едрите животни

Животното може да доближи на височина до цели 3 метра (средно 2-2.5 м), а тежестта на мечката варира от 500 кг до 1 звук. Има черна кожа, а козината е все едно транспарантна, защото е лишена от пигментация. Полярните бели мечки прекарват по-голямата част от времето си във водата и могат да плуват със скорост до 10 km/h.

Соленоводен крокодил

Това е най-едрото влечуго в света, като името му идва от хабитата на обитаване. Може да се срещне както в сладководните басейни, по този начин и в соленоводните. Силата на захапване на приблизително огромен крокодил съгласно изследвания е еквивалентна на 1600-2000 кг.

Жираф

На височина мъжките доближават големите 6 метра, тъй че единствено дървета могат да се конкурират с тях. Теглото им варира, само че е приблизително към 1 звук, а сърцето е извънредно развито, защото би трябвало да изпомпва голямо количество кръв до толкоз огромна височина височина, с цел да нахрани мозъка. Сърцето тежи към 12 кг, а шията - повече от 200 кг.

Хипопотам

 Хипопотамът е измежду най-едрите животни на планетата

Тези едри животни могат да чуват и да издават звуци, както над повърхността на водата, по този начин и под нея. Могат да задържат дъха си до 5 минути, с помощта на мощните си бели дробове. Лесно могат да отворят устата си до 120 см, а силата им на захапване е еквивалентна на повече от 200 кг. Един възрастен хипопотам елементарно може да изяде триметров крокодил.

Бял носорог

Той е един от най-големите сухоземни бозайници в света, втори след слона. Теглото му варира от 2 до 4 тона, като някои човеци могат да тежат даже цели 5 тона. Има правоъгълна зурла, като макар големите си размери, е лесна плячка за бракониерите.

Африкански саванен слон

Въпреки внушителното си тегло от 4-6 тона, слоновете могат да доближат скорост до 40 km/h. Интересен факт за женските е това, че техният гестационен интервал продължава цели 22 месеца.

Щраус

 Щраусът е измежду най-едрите птици на света

Тази птица не може да лети, като в случай че забележи заплаха, тогава стартира да бяха извънредно бързо. Може да развие скорост до цели 70 км/ч, като даже дребните могат да бягат с до 50 км/ч. Тези едри птици се хранят с друга растителност, тъй че могат да се оправят дълго време без вода, получавайки влага от растенията.

Кашалот

Ако от другите животни не успяхте да се впечатлите, то в тази ситуация с това животно няма да има човек, който да не остане учуден от гигантските му размери. На дължина доближава цели 20 метра, а на тегло до големите 60 тона. Може да се гмурка на дълбочина до 2000 метра и да прекарва под водата към 2 часа. Подобно на другите китове, кашалотите също употребяват ехолокацията, с цел да търсят плячката си и да си поддържат връзка между тях.

Син кит

Тялото му е дълго цели 33 метра и тежи 150 тона. Ако би трябвало да създадем съпоставяне, то дължината му е повече от два рейса, а сърцето е с размерите на междинна кола. Продължителността им на живота е също доста впечатляваща, като учените считат, че тези животни могат да живеят до към 90 години.

За страдание огромна част от тези животни скоро могат да станат единствено част от историята на нашата планета, защото бракониерите не стопират да ги убиват, намалявайки доста популацията им. Въпреки гигантските си размери, тези животни не могат да се защитят от зложелател номер едно - индивида.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР