Нашата отговорност оттук нататък е да отговорим на въпроса как

...
Нашата отговорност оттук нататък е да отговорим на въпроса как
Коментари Харесай

Христо Иванов: Със здрав разум трябва да се справим с двете предизвикателства – корупцията и войната

Нашата отговорност оттук насетне е да отговорим на въпроса по какъв начин ще управляваме България, с цел да се оправим с двете големи провокации – корупцията и войната.

Това съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов в заключителната си тирада в последния ден на 47-ото Народно заседание, в която прикани за здрав разсъдък в политиката.

“В последния ден на този парламент – тази прелестна, достолепна зверилница, която изисква от нас и пристрастеност, и експанзия, и предпочитание за борба, през днешния ден бих желал да излезем отвън размахването на пръсти и замерянето с заявления и да си кажем благодаря ви един на други. И въпреки да не беше доста сполучлив Народното събрание, желая да благодаря на всеки от вас и в случай че някого сме засегнали, макар че че опитвахме да сме общителни, прощавайте. Чисто човешки това е значимо ”, сподели при започване на речта си Иванов.

Той предизвести, че отивайки на избори, партиите като се изключи че ще възпроизведат следващата акция с следващите клишета, би трябвало да се опитат да дадат отговор на въпроса по какъв начин да излезем от спиралата на политическата рецесия, тъй като има задоволително други рецесии, които ни сполетяха. “Защото времето, в което могат да се вземат избрани решения, изтича. Нека се опитаме да отговорим по какъв начин ще се ръководи републиката, какво ръководство ще има ”, прикани Иванов.

Съпредседателят на ПГ на “Демократична България ” изрази страдание, че в 47-ото Народно събрание ръководещите не са могли да отстоят разбирането, че Народното събрание съществува поради опозицията.

“Парламентът не е мястото, в което се упражнява властта, болшинството може да се затвори единствено да си взема решенията. Той съществува, с цел да може да стопира упражняването на властта, да бъде спирачка за прекомерно лесните и прекомерно бързите решения – по тази причина е зародил. Това не можахме добре да го разберем. Сбъркахме, сгрешихме, че не дадохме съответно председателство на опозицията в комисиите ”, сподели Иванов.

Той призна от името на своята групировка и на тези на сътрудниците си, че всички постоянно приказват за своите гласоподаватели като за целия народ, само че депутатите в действителност би трябвало да съставляват целия народ, а това значи и способността да убеждаваш пора, които мислят друго от теб. “Много обираме да приказваме за диалогичност, само че нашата служба е да събираме тъканта на обществото, а не просто да формираме някакви болшинства ”, сподели ръководителят на “Да, България ”.

Христо Иванов се базира на Августин Блажени споделя, че има доста времена. “Има времето на Наказателния кодекс, има процедурно време, има бюджетно време, има геополитическо време, от което се опитваме да се скрием. Тук, в Народното събрание, всички тези времена се събират и преплитат и се трансформира в национална орис, изключително нашите дефекти, когато се опитваме да нападаме и унижаваме съперниците си ”, сподели той.

Христо Иванов дефинира казуса с преборването на корупцията като проблем и на политическата просвета, който изисква смяна на положението на националната политическа система.

“Въпросът за корупцията слага преди всичко избора, каква политическа просвета носим ние – дали е политическата просвета на едноличните решения, или е политическата просвета на груповите решения, на шерването на отговорността, на бавното разискване. На нас не ни доближава политическа просвета на групово взимане на решения. И аз като водач постоянно си споделям, че не вършим задоволително. Ако нямаме в нашите партии достоверна просвета на групово взимане на решения и на носене на отговорност, в никакъв случай няма да се оправим с корупцията ”, сподели Иванов.

Той прикани при реформирането на правосъдната власт въпросът за това кой е подкупен и кой не да а бъде изваден от политическия спор и да бъде оставен на самостоятелната правосъдна власт.

“Стигнахме до това цивилизационно решение да се радваме на самостоятелен съд. Сега остава да реформираме прокуратурата по този начин, че тя да е неутрална. И да не служи повече на едни, в сравнение с други. Това не значи да я вземем от едни и да я дадем на другите. Трябва да намерим метод да реализираме единодушие да я реформираме по този начин, че да бъде ничия – с изключение на на закона и на националния интерес ”, сподели Христо Иванов.

За да се реализира това единодушие за промяна на правосъдната система, обаче, е належащо избрани политически фигури да правят отстъпка обратно, съгласно Христо Иванов. Иначе промените стават техен залог.

“Това значи да намерим метод тези политици, които имат да дават отговор на доста въпроси, да слязат от сцената, с цел да не става политическият спор
залог на персоналната орис на на един или различен, който гледа оня часовник с наказателното време ”, сподели той.

Той е безапелационен, че корупцията стартира от съветския модел. И че целият интернационален модел, на който се опира нашата сигурност, непоклатимост и икономическа интеграция, е обект на експанзията на Кремъл. “Трябва да защитим нашия метод на живот, нашата независимост, нашия модел на икономическо развиване ”, безапелационен е съпредседателят на “Демократична България ”.

“Въпросът е по какъв начин ще управляваме България, с цел да се оправим с тези големи провокации – корупцията и войната. Това е нашата отговорност в идната акция ”, приключи Христо Иванов. Той благодари на сътрудниците си парламентаристи за взаимната работа, пожела им здраве и да отделят повече време на фамилиите си и след летните месеци “да можем да се почувстваме по-добри хора и да можем след това да се гледаме с малко повече човечност ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР