Наш добър приятел ме помоли да кажа няколко думи за

...
Наш добър приятел ме помоли да кажа няколко думи за
Коментари Харесай

Вацлав Клаус: И войната в Украйна, и тази в Газа станаха възможни по силата на разместването на разпределението на властта

Наш добър другар ме помоли да кажа няколко думи за спора Русия-Израел, както и за нещастието Израел-Газа с спомагателния въпрос дали тези две войни ще могат да приключат през идващите шест месеца. Не се осмелих да стачкувам. Така че бих направил няколко бележки по тези тематики. Наистина единствено бележки. Това съобщи по време на конференция по сигурността в Мюнхен Вацлав Клаус, някогашен президент на Чехия.

Дали Шафик (Шафик Габр, прочут египетски предприемач и създател на АРТОК ГРУП) възприема тези две събития, които променят курса на историята, като зародили едновременно по случайност. Като самостоятелни едно от друго или допуска, че те имат обща причина, даже общо начало? Или, може би, и двете се случват поради различен изменящ историята фактор (или голям брой фактори)? Това са съществени и сложни въпроси.

Не съм сигурен, че знам гледната точка на Шафик, само че аз съм уверен, че тези две събития не са зародили инцидентно

едновременно. И двете станаха вероятни по силата на разбъркването на разпределението на властта, което се случва през последните години, а може би и десетилетия. Свидетели сме на възхода на Китай и на другите страни от БРИКС, както и на страните, които гравитират край БРИКС, виждаме консолидацията на Путинова Русия, както и би трябвало да приемем неприятния факт за намаляващата мощ на Съединени американски щати и несъмнено, на Европа.

В началото на 90-те години на предишния век Съединени американски щати и Европа дружно съставляваха 70% от международния Брутният вътрешен продукт, който в този момент е редуциран едвам до 40%. Още по-големи промени се следят в структурата на международното население. Всичко това води до фундаментални геополитически промени.

Това основава нова картина на света.

Не одобрявам историческите аналогии. Те са в множеството случаи погрешни и постоянно се вършат с недобре скрити цели. Но все пак могат да бъдат насочващи. Високо уважаваният от Харвард професор Греъм Алисън (автор на публикацията „ Капанът на Тукидид: Вървят ли към война Съединени американски щати и Китай ”, списание „ Атлантик ”. Септември, 2015) преди 10 години заключи, базирайки се на Древна Гърция от пети век пр.Хр. – че някогашният хегемон, когато стартира да губи своята водеща позиция, употребява своята към момента безспорна мощ и въздействие, с цел да разбърка картите, да построи нови обединения и да унищожи старите, да усложни обстановката, създавайки безпорядък и неустойчивост. Подобно държание може да сътвори пълномащабен спор, при положение, че някой от другите основни играчи си направи неправилни заключения (като изтълкува като акт на експанзия дейностите на хегемона). Но както споделих, аналогиите са подвеждащи.

Когато обсъждаме Украйна и Газа, не би трябвало да обръщаме внимание единствено на събитията от първия ден. Трябва деликатно да изучим дните преди този момент. Войната в Украйна не стартира на 24-ти февруари, 2022-ра.

На тази територия нямаше мир и съгласие и в дните преди този момент. Несъмнено мирът изчезна още след първия Майдан през 2004-та. Същото важи за Израело-арабския спор. Помня, че трябваше да анулира свое държавно посещаване в Израел (с голяма делегация, която безусловно към този момент бе настанена на самолетните седалки) малко преди да излетим, тъй като в същия миг от Газа бяха изстреляли ракети към Тел Авив. Това беше тъкмо преди 12 години.

Нахлуването на съветската войска в Украйна, както и ужасяващата офанзива на Хамас не паднаха от ясно небе. Нито една от тези офанзиви не може да бъде призната, оправдана или подценена. Те предизвикаха стотици хиляди цивилни жертви. И в случай че не бъдат спрени, ще доведат до милиони ранени и убити. Много мощно имам вяра, че останалата част от света – несъмнено, в друга степен, носи своята отговорност за тези две трагични войни и голямото страдалчество на милиони мъже, дами и деца и от двете страни на спора. Страхувам се, че интернационалната общественост, и изключително що се касае до главните играчи, не направиха всичко, което бе допустимо, да предотвратят тези спорове. Както в дните, преди да избухнат сраженията, по този начин и в дните по-късно. Ето за какво в този момент би трябвало да работят бързо.

Незабавно би трябвало да стартират съществени договаряния и то да стартират с ясното схващане, че няма по какъв начин да се върнем до изходната точка на двата спора. Това предложение звучи недопустимо за мнозина, в това число за настоящето чешко държавно управление, само че явно различен излаз няма.

Да се деескалират двата спора е небходимост. И обвързване.

 

Източник: Гласове

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР