Населението в България намалява, приток на мигранти няма, както към

...
Населението в България намалява, приток на мигранти няма, както към
Коментари Харесай

Стотици хиляди българи са преяли с излишни жилища, искат да ги глобяват

Населението в България понижава, приток на мигранти няма, както към развитите западни страни, а в това време новото строителство и цените се усилват.

Ситуацията не наподобява напълно пазарна. 

Много от необитаваните жилища у нас са годни за живеене. Има и такива, които се разрушават, разясняват от " Хабитат България ".

" Те са частно притежавани парцели и решението е на притежателите. Ролята на страната е да сътвори рамка и условия, които да насърчават от една страна притежателите, да ги върнат на пазара. А от друга страна да ги глоби в случаите, когато има повече от едно жилище и второто или третото стоят празни ", разяснява пред NOVA NEWS Минчо Бeнов, народен шеф на " Хабитат България ".

Във Франция притежателите на повече от едно жилище, когато второто е необитаемо, дължат налог.

" Първата година е в размер на 17% от пазарния наем, който биха получили за годината, а от втората година нататък данъкът е 25%. Това е една доста сериозна финансова глоба. В България имаме доста огромен остатък на жилища в страната ", изясни още Минчо Бенов.

Над 1,6 милиона жилища у нас - необитаеми, към 1% нямат ток, вода и канализация.

" Тъй като те, с изключение на, че са годни за обитаване, са обезпечени с безусловно всичката инфраструктура, която едно жилище би трябвало да има - не единствено техническа, в това число просветителна, здравна, културна, обществена и т.н ", добави шефът на " Хабитат България ".

Общинските жилища са доста малко. Те са по-малко от 1,5% от жилищния фонд и наклонността е да понижават. " Общините, които оферират общински жилища и тази обществена услуга на настаняване в общинско жилище, го вършат на благосклонност. Те нямат безусловно никакво обвързване, нито законово, нито някакво друго. Това е една инерция, която е останала от времето на социализма ", посочи Бенов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР