Населението продължава да намалява и застарява въпреки по-малкото число на

...
Коментари Харесай

Демографията през 2020 г.: Рекордна смъртност и спад на емиграцията

Населението продължава да понижава и застарява макар по-малкото число на емигрирали, а смъртността е рекордно висока. Междувременно раждаемостта понижава с 2.4 хиляди, а браковете са със 7 хиляди по-малко. Това демонстрира демографската статистика за 2020 година, оповестена от Националния статистически институт (НСИ).

Към края на годината популацията на България е с към 35 хиляди души по-малко по отношение на година по-рано, като по този начин числеността понижава на малко над 6.9 млн. души. През 2020 година броят на възрастните над 65 години остава съвсем без смяна, само че със спада на числеността на популацията техният дял нараства до 21.8% и прогнозите са това да продължи, до момента в който работоспособното население понижава. Затова и наклонността се показва като един от рисковете пред фискалната непоклатимост на страната (а и в района на Централна и Източна Европа като цяло), която разчита на вноските на работещите за финансиране на обществената си система.
Рекордна смъртност
Миналата година в България са умряли близо 125 хиляди души, или с 15.4% (16.7 хил.) повече по отношение на миналата година. Това се равнява на коефициент на смъртност 18 промила (брой умряли на 1000 души от населението) при 15.5 година по-рано. Нивото на смъртност е най-високото, достигано в исторически проект от 1960 година (най-старите налични данни от Световната банка) насам. Според наличните данни на Национален статистически институт от 2000 година безспорната численост също е рекордна за интервала, като последният пик е през 2000 година със 115 хиляди умряли. Седмичната разбивка на Национален статистически институт за годината демонстрира, че най-силно е покачването през есента на 2020 година, по време на втората вълна на ковид-19 в страната.

Разбивката по възрасти демонстрира, че нарастването на броя умряли на годишна база през 2020 година е най-значително в групите 50-54 година (с 20.3%), 70-74 година (с 26.7%), 75-79 година (20%), само че темпът е двуцифрен за всички възрастови групи над 40 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР