Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с

...
Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с
Коментари Харесай

Населението на Китай се е увеличило с над 5% за 10 години

Населението на Китай се е нараснало за едно десетилетие с 5,38 %, достигайки предходната година 1,411 милиона души, заяви през днешния ден Националната статистическа работа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Данните от провежданото един път на едно десетилетие броене бяха предстоящи още при започване на предишния месец. Публикуването им обаче бе отсрочено и това провокира клюки, че те са смущаващи за комунистическия режим, отбелязва Франс прес.

В края на април китайските управляващи отхвърлиха появилите се информации, че се готвят да разгласят първото понижаване на популацията на най-многолюдната страна в света след огромния апетит в края на 50-те години на предишния век.

Данните въпреки всичко демонстрират, че демографският напредък на Китай се е забавил до най-ниското си ниво, откогато през 50-те години на 20-и век стартира да се води публична статистика. Това ще ускори натиска върху Пекин да излезе с начинания за поощряване на двойките да имат повече деца за да бъде избегната необратима наклонност на понижаване на популацията, отбелязва Ройтерс.

В Китай мъжете са с към 35 милиона повече от дамите - надлежно 723 против 688 милиона, показва ТАСС.
Близо 64 % от популацията на Китай през 2020 година е живеело в градовете - с над 14 % повече в сравнение с при предходното броене през 2010 година

По възрастови категории, повече от 63 % са в дейна възраст (от 15 до 59 години), близо 19 % са над 60 години, а съвсем 18 % са под 14 години.

През 1979 година китайските управляващи вкарват политика на едно дете на семейство с някои изключения, с цел да лимитират растежа на голямото население на страната. Впоследствие обаче те стартират да се тормозят, че броят на хората в трудоспособна възраст понижава прекомерно бързо, възпрепятствайки напъните за основаване на просперираща стопанска система. През 2015 година Пекин публично анулира политиката на едно дете, само че доста двойки по този начин или другояче не желаят да имат повече поради скъпия живот, тесните жилища и дискриминирането, с която доста майки се сблъскват на работното си място, отбелязва Асошиейтед прес.
Демографи предизвестиха, че Китай е изправен пред японски или южнокорейски модел, с понижаване на популацията и доста висок дял на възрастните хора.

Експерти предвиждат спад на популацията още тази или през идната година, отбелязва ДПА.
Според плановете на китайските управляващи броят на жителите на страната би трябвало да доближи своя пик през 2027 година, когато Индия ще измести Китай като най-многолюдната страна в света. Очаква се по-късно китайското население да стартира да понижава, спадайки до 1,32 милиарда души през 2050 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР