Населението на Китай, най-многобройното в света, е отбелязало спад през

...
Населението на Китай, най-многобройното в света, е отбелязало спад през
Коментари Харесай

През 2018 г. китайското население е отбелязало спад за пръв път от 70 г. насам

Населението на Китай, най-многобройното в света, е отбелязало спад през предходната година - за пръв път от минимум 70 години, съобщи Франс прес.

Официалните данни ще станат известни по-късно този месец. Според експерта И Фусян, учител в американския Университет на Уисконсин-Мадисън, предходната година китайското население е намаляло с 1,27 милиона души макар анулацията на политиката за едно дете. Това е незабележим спад спрямо общото население от 1,39 милиарда, само че все пак е невиждано в историята на учредената през 1949 година Китайска национална република, предава Българска телеграфна агенция.

Китайската политика на едно дете, постоянно подложена на критика поради жестокостта си, беше въведена през 70-те години. Сблъсквайки се със застаряване на популацията, от 2016 година Пекин позволява на всички фамилии да имат по две деца. Проблемът е, че поради цената на образованието, опазването на здравето и жилищата доста двойки вземат решение да въпреки всичко да останат с едно дете или даже без деца. В резултат броят на ражданията е намалял с 2,5 милиона за предходната година, споделя И Фусян, а централните управляващи са очаквали 790 000 новородени повече. Според специалиста общо за 2018 година са родени към 10,31 милиона деца.

В същото време броят на умрелите доближи 11,58 милиона, демонстрират оценките на откривателя, който се базира на локални статистики. Миналата година бележи исторически прелом, в случай че става дума за броя на популацията, счита И. Според него наклонността може би е даже необратима, имайки поради намаляването на броя на дамите в детеродна възраст.

" Китайското население означи спад за пръв път от 1949 година, казусът със застаряването се ускори и динамичността на стопанската система отслабна ", акцентира И.

Китайското население в работоспособна възраст (16-59 години) е намаляло с близо 5,5 милиона души през 2017 година, за шеста поредна година, достигайки 902 милиона души (65 на 100 от населението). По оценки на държавното управление броят на хората на 60 и повече години е бил 17,3 на 100 от популацията в края на 2017 година, само че се чака до 2050 година броят им да доближи 35 на 100 (487 милиона души).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР