Населението на Китай е намаляло с 2 милиона души през

...
Населението на Китай е намаляло с 2 милиона души през
Коментари Харесай

За втора поредна година: Населението на Китай намалява

Населението на Китай е намаляло с 2 милиона души през 2023 година, което бележи спад за втора поредна година, написа „ Асошиейтед прес “. Тенденцията сочи, че раждаемостта е намаляла за седма поредна година, а смъртността е скочила след края на рестриктивните мерки заради пандемията от COVID-19, заяви държавното управление в сряда.

Броят на смъртните случаи се е нараснал с 690 000 до 11,1 милиона , повече от два пъти от цифрата за миналата година. Според демографите покачването се дължи на застаряването на популацията и необятно публикуваните огнища на COVID-19 , които започнаха през декември 2022 година и продължиха през февруари предходната година.

Общият брой на популацията на Китай възлиза на 1,4 милиарда , заяви статистическото бюро. Китай, от дълго време най-гъсто обитаемата страна в света, падна на второ място след Индия през 2023 година, съгласно оценки на Организация на обединените нации.

Намаляването на раждаемостта отразява спад в коефициента на раждаемост, който е дълготрайно икономическо и публично предизвикателство за Китай. Жените раждат по-малко бебета макар държавните тласъци и облекчаването на политиката за едно дете през последните години, с цел да разреши до три деца. По-ниската раждаемост, дружно с хората, които живеят по-дълго заради по-доброто опазване на здравето, значи, че Китай постепенно остарява – нещо, което може да забави икономическия напредък с течение на времето и да провокира финансите на държавното управление и способността му да обезпечи по-голямо възрастно население с по-малко служащи. Експертите чакат намаляването на популацията да продължи десетилетия, даже в случай че коефициентът на раждаемост се възвърне.

Демографът Зу Суеджин, някогашен изпълнителен вицепрезидент на Шанхайската академия за обществени науки, пресметна, че делът на популацията на 65 или повече години може да се удвои до повече от 30% до 2050 година

Правителството издаде насоки по-рано тази седмица за развиване на „ сребърната “ стопанска система и възстановяване на благосъстоянието на възрастните хора. Те включват разширение на гериатричните лечебни заведения и сестрински грижи, поощряване на създаването на облекла, храни и други артикули, подобаващи за възрастни хора, битка с измамите, ориентирани към възрастните хора, и улеснение на работата с тв приемник.

Броят на ражданията е намалял с 540 000, или 5,6%, което е по-малко от двуцифрения % спад през предходните три години. Деветте милиона бебета, родени през 2023 година, са по-малко от половината от общия брой през 2016 година Всички числа са оценки, основани на изследвания и не включват Хонконг и Макао. Китай организира цялостно броене на популацията на всеки 10 години. Страната, която в миналото се опитваше да управлява повишаването на популацията с политиката си за едно дете , в този момент е изправена пред противоположния проблем. Правителството се пробва да насърчи раждаемостта , откакто последователно облекчи политиката през 2014 година до 2016 година, с цел да разреши второ дете и по-късно трето дете през 2021 година, само че с дребен триумф.

Много хора отсрочват брака или избират да нямат деца . Дори тези, които имат, постоянно имат единствено едно дете заради високите разноски за образование на деца в градовете в мощно конкурентна академична среда. Популацията на дамите в детеродна възраст също е намаляла.

Местните управляващи оферират тласъци за нови деца . Община в района на Вътрешна Монголия в Китай стартира да предлага заплащания от 2000 юана (280 долара) за второ дете и 5000 юана (700 долара) за трето , както и да изисква от работодателите да дават спомагателни 60 и 90 дни заплатен отпуск по майчинство за надлежно второ и трето дете, съгласно онлайн репортаж на държавното Китайско национално радио.

Президентът Си Дзинпин съобщи пред новото управление на Общокитайската федерация на дамите предишния октомври, че е належащо да се засилят насоките на възгледите на младежите по отношение на брака , родителството и фамилията , както и да се предизвикват политики, които поддържат родителството и се оправят със застаряването на популацията, съгласно към отчет на държавен уеб страница. Тогава той сподели следното:

„ Трябва да описваме положителни истории за фамилните традиции, да направляваме дамите да играят неповторима роля в насърчаването на обичайните добродетели на китайската нация… и да създадем нова просвета на фамилна цивилизация. “

Населението в трудоспособна възраст , несъмнено като тези сред 16 и 59 години, спада до 61% от общото население, като продължава еволюционен спад . Делът на тези на 60 и повече години доближава до 21%. Официалната възраст за пенсиониране в Китай е 60 години за мъжете и 50 или 55 години за дамите.

Не е ясно какъв брой хора са умряли от COVID-19 заради неочакваното прекратяване на китайските ограничавания по политиката за „ нулев Коронавирус “ през декември 2022 година Правителството заяви за към 80 000 смъртни случая, свързани с Коронавирус от началото на декември доникъде на февруари, само че специалистите считат, че общата численост е била доста по-висока. Проучванията демонстрират, че смъртните случаи евентуално възлизат на 1,4 милиона или 1,9 милиона .

Тази година се чака спадът на популацията да бъде по-малък, поради отслабващите резултати от пандемията и обстоятелството, че годината на дракона, която стартира през февруари, се смята за удобна година за раждане на деца, сподели специалист на конгрес по-рано тази седмица, съгласно англоезичния държавен вестник China Daily.

Но Юан Син , професор в университета Нанкай и вицепрезидент на Китайската асоциация за популацията, посочи:

„ Тенденцията към понижаване на общото население на Китай би трябвало да бъде дълготрайна и да се трансформира в присъща характерност. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР