Населението на ЕС не само застарява, ами и в много

...
Населението на ЕС не само застарява, ами и в много
Коментари Харесай

Демографията може да се окаже още една разделителна сила в ЕС

Населението на Европейски Съюз освен застарява, ами и в доста страни се пенсионира прекомерно рано за потребностите на европейската стопанска система.

[Shutterstock] Необходими са промени на пенсионните системи, само че и обезпечаване на по-добри условия на живот и работа за трудоспособнитеВ Източна и Централна Европа битката с демографската рецесия минава и през битката за господство на закона и против корупцията
Набирането на личен състав става все по-кошмарно за българските шефове. Откриването на оператор на струг, без значение дали е способен или не, лишава повече от шест месеца и може да се наложи компанията да похарчи пари за организация за асортимент на личен състав. " По-старите и опитни оператори на машини се пенсионират ", оплаква се пред The Economist Юлиян Стефанов, който ръководи индустриална компания покрай София, " и прекомерно малко младежи имат верните умения ".

Един от проблемите е неналичието на образование. Друг проблем е, че работната мощ в България е намаляла с 6% от 2008 година Поради продължаващата висока емиграция и ниска раждаемост се чака работната ръка да се намали с още една трета до 2050 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В цяла Европа хората живеят по-дълго и раждат по-малко деца. Същите трендове, несъмнено, следим и в други богати страни, както и в доста разрастващи се. Справянето с тях обаче ще бъде по-трудно в Европа поради полуоформения й съюз, в който служащите могат да се придвижват свободно и доста страни споделят една валута, само че в който липсват обща фискална политика или тактика за справяне със застаряването на популацията.

Инвеститорите са добре осведомени с европейските дефекти. Кризата на държавния дълг сподели, че сходните инфлация и лихви сами по себе си не подсигуряват резистентен валутен съюз или интегрирана банкова система. Договарянето за заплати, регулациите и други фактори също би трябвало да се сближат, с цел да се спре натрупването на неравенства сред страните от Европейски Съюз.

Негативният капацитет на демографията

По-неразбран факт е, че демографията също има капацитета да раздра съюза. Въпреки че Европа приема повече мигранти, в сравнение с губи население, Организация на обединените нации планува, че популацията на Европейски Съюз ще се свие с към 5% до 2050 година Дотогава медианният (средноаритметичният) жител на Европейски Съюз ще бъде на 47 години, 9 години по-стар, в сравнение с при започване на века, и 4 години по-стар от този в Съединени американски щати през 2050. През 2015 година на всеки човек над 65-годишна възраст се падаха по четирима на трудоспособна възраст (т.е. коефициент на възрастова взаимозависимост 25% - демонстрира съотношението сред популацията в трудоспособна възраст и това над пенсионна възраст). До 2050 година коефициентът ще бъде единствено едно към две; в Съединени американски щати той ще бъде едно към три.

Някои страни ще страдат още повече. Очаква се Испания и Италия да изгубят над една четвърт от работната си мощ до 2050 година Населенията в Юга и Изтока се чака да се смалят приблизително с една десета. Заради по-малкото служащи тези страни рискуват стагниране на икономическия напредък, до момента в който в това време разноските за пенсии и здравни услуги ще продължат да усилват обществения дълг.

28-те членки на Европейски Съюз спадат към три по-широки групи. С изключение на Германия дамите в северните и западните европейски страни по принцип раждат повече деца от междинното за Европейски Съюз. Въпреки че раждаемостта и там е под нужния за резистентен брой на популацията коефициент от 2.1, високата миграция към тези страни значи, че популацията им въпреки всичко е повишено.

Държавите от Южна Европа, втората група, са се смалили и стагнирали. Раждаемостта е по-ниска; в някои страни емигрантите надвишават броя на имигрантите от 2010 година насам. Италия е емблематичен образец за това. По-старите италианци се отдръпват от работа доста преди да доближат до пенсионна възраст, до момента в който дефицитът на детски грижи значи, че доста дами в никакъв случай не се връщат на работа, откакто родят. Само половината от тези, които навършат 50, са още на работа. Ако тези ниски равнища на претовареност се запазят, до момента в който Италия продължава да старее, през 2050 година ще има повече италианци над 50 години, които са отвън работната мощ, в сравнение с са служащите от всички възрасти, показва за The Economist Стефано Скарпета от основания в Париж ОЕСР.

Населенията в страните от Централна и Източна Европа, третата група, към този момент понижават бързо поради емиграцията. Около 2.5 млн. румънци в трудоспособна възраст, или една пета от популацията на страната, живеят в други страни от Европейски Съюз. В тези страни също по този начин има и относително ниски равнища на присъединяване в стопанската система от страна на по-старите и от дамите (балтийските страни, които се стремят да копират северните страни, са изключение). Полша и Унгария оферират финансови тласъци за раждането на деца, само че изследванията демонстрират, че този вид ограничения проработват рядко.

По-големи стопански разлики

Делът на подвластното от работещите по-старо население варира мощно измежду държавите-членки, като доста от тях не могат да разчитат и на огромен контейнер от емигранти.

Увеличаване

Делът на подвластното от работещите по-старо население варира мощно измежду държавите-членки, като доста от тях не могат да разчитат и на огромен контейнер от емигранти.

Преглед на оригинала [The Economist] Смаляване

Тези демографски проблеми утежняват икономическите разлики. Южните страни стартират от неприятна позиция - продуктивността е ниска, а с намаляването на броя работещи растежът ще се отслаби. Брутният им държавен дълг към този момент е висок - в Италия е над 130% от Брутният вътрешен продукт и рискува да се усили още повече. Еднаквата за всички членуващи в еврозоната парична политика може да стане по-малко уместна с увеличаващите се разлики в евентуалния напредък на страните членки.

Повечето централни и източни страни са отвън валутния съюз. Но тук също има напрежение. Членството в Европейски Съюз даде обещание бързо наваксване до равнищата на приходи в Западна Европа. Според Международния валутен фонд обаче годишният растеж на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията ще бъде до 1 процентен пункт по-нисък поради демографските проблеми, което в допълнение ще забави догонването. Много от относително новите членки на Европейски Съюз първоначално бяха въодушевени за свободното напредване, само че това отношение захладнява, откакто изгубиха хора в трудоспособна възраст, емигрирали към европейския север и запад. Хърватия, която загуби 5% от популацията в трите години, откакто се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, желае съюзът да разиска способи за справяне с намаляването на популацията.

Точно както в Съединени американски щати, служащите в Европейски Съюз мигрират към по-динамични градове и райони. Изследвания на Центъра за европейски промени (CER) сочат, че популацията в по-малко развити региони нормално е по-старо и по-малко продуктивно. Европейският съюз има кохезионна стратегия, само че тя е дребна и по-зле готова от националните бюджети за преразпределение от спечелили към губещи.

Европа се нуждае от съгласувани политики, в случай че желае да си остане обединена, до момента в който старее. По-старите хора и дамите, къд ето имат по-ниски равнища на претовареност, би трябвало да бъдат насърчавани да работят. Ако вероятността италианските дами да работят беше същата, като немските, работната мощ на Италия би била с 14% по-голяма. Догонването на равнищата на претовареност при старите хора би добавило още 5%.

Ако съдим по Франция, даването на евтини грижи за деца предизвиква дамите да работят и усилва равнищата на раждаемост, счита Скарпета. Работниците може да бъдат по-добре подготвени, а автоматизацията да добавя труда им. Подобряването на образованието и вложенията в инфраструктура могат да усилят продуктивността. Правителствата могат да поддържат пенсионната възраст, тъй че по-добре да дава отговор на увеличаващата се дълготрайност на живота. Всички тези политики също по този начин биха привлекли спомагателен брой имигранти, както и биха убедили повече евентуални емигранти да останат.

До този миг северните страни са свършили най-вече работа. Германия е работила уверено при започване на века, счита Аксел Бьорш-Супан от Мюнхенския център за стопанската система на стареенето. Реформите в държавното пенсионно обезпечаване са свързали вноските и пенсиите с коефициента на възрастова взаимозависимост. Отчасти поради повишаване на пенсионната възраст равнищата на претовареност при по-старите хора, изключително дамите, са се повишили внезапно. През 2000 година делът от по-стари хора в работната мощ е бил напълно малко по-висок от този в Испания и Гърция. Сега заетостта на по-старите хора в Германия е третата най-висока в Европейски Съюз.

Извършването и запазването на промените обаче се оказва комплицирано. Вече минали промени се анулират. По-високата пенсионна възраст, въведена в Италия през 2011 година, беше отчасти анулирана предходната година. Същото се случи с сходни ограничения в Полша и даже в Германия. Стачките във Франция против преструктуриране на пенсионната система към този момент не престават втори месец (правителството се принуди да отдръпна краткотрайно предлагането за увеличение на пенсионната възраст – бел. ред.). Промените в пенсиите са толкоз непопулярни в южните страни, тъй като цели фамилии постоянно живеят от тях, споделя пред The Economist Чинция Алчиди от Центъра за проучване на европейски политики (CEPS), тинктанк в Брюксел.

Необходимите промени се простират надалеч отвън очевидните връзки със застаряването на популацията. Анализ на Европейската банка за възобновяване и развиване да вземем за пример открива, че преодоляването на корупцията и укрепването на институциите в по-зле ръководени страни може да убеди евентуалните емигранти да си останат у дома. Мобилизацията за съдбоносен отговор на изменящата се демография на континента няма да е лесна. Но самото оцеляване на Европейски Съюз може да зависи от това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР