Населението на България продължава да намалява и да застарява, но

...
Населението на България продължава да намалява и да застарява, но
Коментари Харесай

България все така се топи, докато Европа се увеличава заради мигрантите

Населението на България продължава да понижава и да застарява, само че раждаемостта у нас е близка до междинната за Европа. Едновременно с това демографията на Стария континент се трансформира, тъй като прираста в популацията му се дължи на миграцията.

Това демонстрират данните в доклада на осъществяването на Националната тактика за демографско развиване на популацията, представени от БГНЕС. (виж във видеото икономическите предпоставки за демографската рецесия у нас)

България: Един век обратно - три пъти повече деца

Европейски Съюз към този момент разграничен на „ две скорости” на база раждаемост в страните-членки, регистрира организацията.

През 2016 в Евросъюза са родени 5,1 милиона деца, с 11 000 повече от предходната година.

Най-висока е раждаемостта в Ирландия (13,5 родени на 1000 жители), Швеция и Англия (11,8). Най-ниска е в южните страни – Италия (7,8), Португалия (8,4), Гърция (8,6), Испания (8,7), Хърватия (9) и България (9,1).

#FridayFeeling re.#TheresaMay's #FlorenceSpeech re.#UK's ongoing #Brexit mularkey, is that NOBODY in #EU wants to speak about #Demographics! pic.twitter.com/Sj0Cl4FYW2
— Shadz (@Shadz66Shadz6t6) September 22, 2017
Страната ни е малко под междинното ниво от 10 родени на 1000 поданици за целия Европейски Съюз.

За страдание, българите са измежду минимум раждащите и това разумно води до позицията ни като една от страните-членки, в които популацията понижава най-вече. По-лошо е ситуацията единствено в Литва, Латвия и Хърватия.

Нашата страна обаче ги изпреварва по индикатора смъртност, която в България е най-висока в целия Европейски Съюз.

Най-много се е нараснала популацията в Люксембург, Швеция, Малта, Ирландия и Австрия.

Цялото население на Европейски Съюз е повишено с 1,5 милиона души и съгласно статистиката това се дължи напълно на миграцията на континента. Причината е, че броят на ражданията и умиранията през 2016 е почти идентичен и естественият приръст е нулев.

Реално точно 2016 е годината, в която статистически е регистрирана миграционната вълна почнала през лятото на 2015 и която през последната година и половина беше съществено редуцирана.

Конкретно в България демографски резултат от бежанската рецесия няма, а популацията продължава да се топи с познатите ни темпове.

Ниската раждаемост е комбинирана с високи равнища на обща смъртност, а териториалният дисбаланс на популацията, водещ до обезлюдяване в някои райони, продължава да се усилва.

From #demographics to #agriculture - take a
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР