Население у нас е под 6 милиона и половина души,

...
Население у нас е под 6 милиона и половина души,
Коментари Харесай

Населението у нас се топи: Всяка година изчезва по един град

Население у нас е под 6 милиона и половина души , въпреки че коефициентът на раждаемост в България е непосредствен до междинния в Европа и през 2022 пристигналите в страната са 3 пъти повече от напусналите .

6 447 710 души или другояче казано – 1,5% от общото население на Европейски Съюз . Така изглеждаме съгласно окончателните данни за популацията и демографските процеси у нас през миналата година. Мъжете са по-малко от дамите. Близо 60% от популацията е в трудоспособна възраст . А лицата в по този начин наречените „ подвластни възрасти ” – тези над 65 години и тези под 15, съставляват надлежно 23,5% и малко над 14% от българите.

Най-застаряващо е популацията в Италия , където делът на възрастните е най-голям от целия Европейски Съюз, а този на децата – най-нисък.

Половината от популацията на България живее в Югозападния и Южния централен регион , а минимум по брой е в Северозападния. По-голямата част от българите са избрали да живеят в града – над 70%. Живеем в 5256 обитаеми места, като единствено селата са близо 5000. В 205 от тях обаче, не живее никой. В съпоставяне с 2021 година, само областите Кърджали и София град са нараснали популацията си, а в останалите области, то понижава. Факторите, които оказват въздействие, са демографските процеси раждаемост, смъртност и миграция .

През миналата година в страната са родени близо 57 000 деца . Като момчетата са 1250 повече от девойките. Коефициентът на раждаемост, който демонстрира броя новородени на всеки 1000 души, е 8,8 – съвсем колкото междинния в Европа, където е 9. Най-много деца на глава от популацията, се раждат в Ирландия, а минимум – още веднъж в Италия. 27 години и половина пък е междинната възраст, на която българките раждат първото си дете.

„ Ниската раждаемост е присъща за развитите страни, каквато считаме, че е и България. Коефициентът е покрай междинния в Европейски Съюз. Няма изненада или нещо извънредно обезпокоително в тази тенденция. Смъртността ни е най-висока в Европейски Съюз. Вярно е, че тази година имаме 30 000 случая по-малко от миналата, само че това не бих го нарекла положителна наклонност. През 2020-2021 имаше извънредно висока смъртност поради Коронавирус. Сега се връщаме към нормалните равнища, които са прекомерно високи ”, разяснява Магдалена Костова, шеф на дирекция „ Демографска и обществена статистика ” към Национален статистически институт, пред „ NOVA “.

Близо 119 000 души са умряли у нас през последната година.

През 2022 вътрешна миграция в страната са осъществили близо 103 000 души. Малко над 13 хиляди са трансформирали сегашния си адрес в България с подобен в чужбина. Над 3 пъти повече са българите, завърнали се назад в Блъгария и чужденците поискали страната ни за собствен дом.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР