Насърчаването на изследователските висши училища ще позволи те да преминат

...
Насърчаването на изследователските висши училища ще позволи те да преминат
Коментари Харесай

Зам.-министър Чавдарова: Изследователските висши училища могат да бъдат притегателен център за водещи учени

Насърчаването на изследователските висши учебни заведения ще разреши те да преминат на идващ стадий от своето развиване и да се трансфорат в основни участници в научноизследователската и иновационната екосистема на България.

Създава се опция и за превръщането им в привлекателен център за водещи учени от страната и чужбина, както и за интензивно партньорство с промишлеността на национално и районно равнище. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова по време на полемика, която беше част от Европейските дни на научните проучвания и нововъведенията, проведени от Европейската комисия.

Заместник-министър Чавдарова напомни, че с промените в Закона за висшето обучение са се основали предпоставки за стимулиране на научноизследователската активност във висшите учебни заведения, които имат разполагаем потенциал и организират върхови научни проучвания. По този метод се обезпечават и нужните условия за повишение на тяхното присъединяване в интернационалните, европейски и национални научно-иновационни стратегии, включени в Рамковата стратегия „ Хоризонт Европа “.

Предприемачеството и иновативността могат да бъдат естествено заложени и развивани, а могат да бъдат и в допълнение образувани благодарение на подобаващи обучителни принадлежности, разяснява още заместник-министърът на образованието и науката. Според проф. Чавдарова е доста значимо освен тези умения да са част от образователните стратегии на институциите, само че и самите преподаватели и учители да ги имат като свои личностни характерности и настройки. Друг доста значим фактор е степента, в която обособените институции предизвикват новаторския метод и предприемачеството като част от личните им политики и тактики за развиване, безапелационна е проф. Чавдарова.

Европейските дни на научните проучвания и нововъведенията са годишното водещо събитие на Европейската комисия в тези области, което събира политици, откриватели, бизнесмени и обществеността, с цел да дебатират и оформят бъдещето на научните проучвания и нововъведенията в Европа и отвън нея. Събитието включва над 50 сесии, рекорден брой от 200 лектори и участници от 84 страни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР