Насаждения от инвазивни дървесни видове върху площ от 1053 декара

...
Насаждения от инвазивни дървесни видове върху площ от 1053 декара
Коментари Харесай

Близо 2000 декара нови гори в Североизтока

 Насаждения от инвазивни дървесни типове върху повърхност от 1053 декара ще бъдат отстранени от територията на СИДП, като на тяхно място ще бъдат залесени типични за Североизтока смесени широколистни гори. Огромната работа по замяна на гори от нетипични за България типове, както и възобновяване на полезащитни пояси в неприятно положение, ще се извърши върху повърхност от близо 2000 декара, като всички планувани за замяна и възобновяване насаждения попадат в предпазени зони от мрежата Натура 2000.

Значимото по мащаб залесяване става допустимо с помощта на природозащитен план на СИДП " Премахване на инвазивни непознати типове, възобновяване и запазване на предпочитани горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България “ LIFE19 NAT/BG/001133 - LIFE IASHAB. Проектът е на стойност 1 386 763 евро, 74,40% от които са обезпечени като съфинансиране по Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия.

Проектът планува до 31.12.2024 година да бъдат отстранени насаждения от инвазивни типове, да бъдат събрани семена, създадени фиданки и да бъдат залесени всички планувани площи. От Югозападно държавно дружество - Благоевград, които са асоцииран бенефициент по плана, ще бъдат обезпечени 50 000 контейнерни фиданки за пилотно залесяване целевите обекти по плана. Предвидените действия обгръщат 10 предпазени зони от мрежата на Натура 2000 на територията на Североизточно държавно дружество.

Проектът има значимо значение освен на национално, само че и на европейско равнище, защото премахването на насаждения от инвазивни непознати типове и възобновяване на естествените горски екосистеми са едни от основните ограничения за адаптиране към климатичните промени и запазване на биологичното многообразие на равнище Европейски Съюз. Възстановяването на полезащитните пояси, както и основаването на нови такива също е приоритет за България и района, като в това направление ще се работи и с специалисти от Румъния, за които суховеите в Добруджа, намаляването на почвената влага и ветровата ерозия на почвата също са огромен проблем.

Предвижда се за доста от дейностите да бъдат наети служащи, което ще обезпечи претовареност за  хората от по-малките обитаеми места.

Освен ЮЗДП, измежду изявилите предпочитание да вземат участие като сътрудници в осъществяването на плана са ИАГ, Romsilva, СЦДП, АБЗ-2006 и WWF.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР