НАСА успешно завърши първия си експеримент за предаване на данни

...
НАСА успешно завърши първия си експеримент за предаване на данни
Коментари Харесай

Лазерна комуникация в космоса - НАСА проведе успешен тест в орбита

НАСА сполучливо приключи първия си опит за предаване на данни благодарение на лазерна връзка. Беше тествана сполучливата работа на орбиталната лазерна релейна система, която отбелязва забележителен прогрес в галактическите информационни технологии, пише Space.

НАСА сполучливо показва двупосочна лазерна връзка сред лазерни терминали, ситуирани на разнообразни орбити над Земята. Тази технология може да стане основа за по-бързо предаване на данни сред Земята, Луната и Марс.

Специален лазерен информационен терминал, наименуван ILLUMA-T, е доставен на Международната галактическа станция (МКС) на 9 ноември от ракета-носител Falcon 9 на компанията SpaceX. Този терминал е конфигуриран на японския модул на МКС, след което инженерите са провели проби, с цел да подсигуряват функционалността на ILLUMA-T. След това ILLUMA-T е бил употребен за връзка с демонстрационен спътник за лазерна връзка на НАСА, наименуван LCRD, който е във висока геостационарна орбита над Земята в продължение на 2 години.

Докато МКС обикаля над Земята на височина 460 км, спътникът LCRD обикаля на височина 35 786 км. Това разстояние сред тях прави допустимо провеждането на проби за лазерна връзка на доста огромно разстояние.

Лазерните информационни системи употребяват инфрачервена светлина вместо обичайни радиовълни за изпращане и приемане на сигнали. По-късите инфрачервени дължини на вълните на лазерите разрешават изпращането на доста по-големи количества информация спрямо по-дългите радиовълни.

Според учени от НАСА, за ефикасна работа и ниски разноски за сила, предавателят и приемникът на лазерния сигнал би трябвало да са дребни, леки и ситуирани на верните точки един от различен. В този случай лазерната информационна система ще работи доста добре.

Според изказването на НАСА потреблението на лазерна връзка доста покачва успеваемостта на предаването на данни. С негова помощ галактическите кораби ще предават данни на Земята по-бързо. Освен това лазерната връзка е от извънредно значение за поддържане на постоянен и бърз контакт с астронавтите, които ще бъдат на Луната или Марс. И, несъмнено, такава връзка може да се употребява за предаване на данни сред спътника на Земята и Червената планета. Тази технология ще разреши също по този начин да се поддържа по-бърза връзка с задачи в дълбокия космос.

Учените от НАСА споделят, че сега организират демонстрации и опити, които ще им разрешат да усъвършенстват използването на тази технология в бъдещи задачи за проучване на космоса.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР