НАСА удължи за втори път мисията на космическия апарат Доун

...
НАСА удължи за втори път мисията на космическия апарат Доун
Коментари Харесай

НАСА удължи мисията на космическия апарат Доун

НАСА удължи за повторно задачата на галактическия уред " Доун " край Церера - най-големия обект в астероидния пояс сред Марс и Юпитер, заяви Синхуа.

Приоритет за апарата през спомагателното време край Церера ще е събирането на данни с гама-неутронния спектрометър, който мери броя и силата на гама лъчите и неутроните. Тази информация е значима, с цел да бъде избран съставът на най-горния пласт на Церера и какъв брой лед съдържа.

За да защищити Церера от замърсяване, " Доун " няма да се спусне, нито да се разбие в повърхността й в края на задачата . Апаратът ще остане на постоянна орбита за неустановен период откакто свърши горивото му. Според ръководителите на задачата " Доун " може да продължи да работи до втората половина на 2018 година Те изследват методите, с които да изведат апарата на нова елиптична орбита на по-малко от 200 км от повърхността на Церера в най-близката точка до планетата-джудже. Досега най-близката точка на " Доун " до Церера беше 385 км.

Удължаването на задачата дава опция на апарата да следи Церера , до момента в който планетата-джудже е в перихелий - най-голямото приближаване до Слънцето, през април 2018 година

Космическият уред " Доун " беше изстрелян преди 10 години . Първоначално той изследва гигантският метеорит Веста. Край Церера орбитира от над две години.
Диаметърът на планетата-джудже Церера е 950 км
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР