НАСА показа 14-годишен таймлапс, направен от космическия телескоп Ферми, който

...
НАСА показа 14-годишен таймлапс, направен от космическия телескоп Ферми, който
Коментари Харесай

Космически блокбастър: НАСА показа 14-годишен таймлапс на Вселената ВИДЕО

НАСА сподели 14-годишен таймлапс, изработен от галактическия телескоп Ферми, който демонстрира Вселената в гама излъчване, пише SciTechDaily .

Видеото е основано въз основата на данни, събирани в продължение на 14 години от галактическия гама-телескоп Fermi. Забавените изображения демонстрират по какъв начин нашето Слънце си проправя път през небето на фона на други мощни източници на гама радиация.

„ Яркото и стабилно лъчение на гама лъчи на Млечния път е прекратено от интензивни прояви на струи, които не престават няколко дни и се движат със скорост, близка до скоростта на светлината. Те се зареждат от свръхмасивни черни дупки в ядрата на галактиките. Такива прояви, които могат да се появят във всеки ъгъл на небето, в действителност са се случили преди милиони или милиарди години “, споделя Сет Дигел, старши академик в Националната ускорителна лаборатория SLAC.

Според него гама-лъчението е формата на светлина с най-висока сила. Видеото демонстрира интензитета на гама лъчите с сили над 200 милиона електронволта, които телескопът е засякъл от 2008 до 2022 г. Например, забележимата светлина има сила от 2 до 3 електронволта.



" Първото нещо, което забелязвате във видеото, е блестящо леке, което гладко се движи по екрана. Това е нашето Слънце, чието придвижване отразява годишното орбитално придвижване на Земята към звездата ", споделя сътрудникът на плана Fermi Джуди Ракузин.

Във видеото можете да видите небето от два ъгъла. Правоъгълна вероятност демонстрира аспект на цялото небе с центъра на Млечния път в средата. Центърът на нашата вселена свети от гама радиация, която се образува вследствие на въздействието на галактическите лъчи върху междузвездния газ и звездната светлина.

Много други източници на светлина могат да бъдат открити при проучване на Млечния път, в това число неутронни звезди и остатъци от свръхнови. Над и под тази централна лента ние гледаме оттатък нашата вселена към по-широката галактика, осеяна с ярки, бързо изменящи се източници.

Повечето от тези източници са далечни галактики, те се виждат по-добре от различен ъгъл, който е в показаното видео. Тази вероятност се концентрира върху северния и южния полюс на нашата вселена. Всяка от тези следени галактики, наречени блазари, има централна черна дупка с маса на един милион слънца или повече.

Много от тези галактики са доста надалеч. Например, светлината от блазар, прочут като 4C +21.35, пътува в продължение на 4,6 милиарда години, което значи, че изригването, което виждаме през днешния ден, в действителност се е случило, когато нашето Слънце и Слънчева система са почнали да се образуват. Други ярки блазари са повече от два пъти по-далеч и дружно дават впечатляващи моментни фотоси на интензивността на черните дупки.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР