НАСА подписа договор за 3 милиарда долара с Локхийд Мартин,

...
НАСА подписа договор за 3 милиарда долара с Локхийд Мартин,
Коментари Харесай

Мега сделка на НАСА с Локхийд Мартин ще подсигурява кацането на Луната

НАСА подписа контракт за 3 милиарда $ с Локхийд Мартин, който би трябвало да построи първоначално три капсули Орион, с цел да разреши на американските астронавти да се върнат на Луната до 2024 година.

Мега договорката е разграничена на няколко етапи, включващи първо три капсули за 2,7 милиарда $, за задачите на програмата Артемида от III до V – за кацане на астронавтите още веднъж на Луната. Всяка капсула може да носи по четирима астронавти.

Космическата организация възнамерява по-нататък да поръча още три капсули през бюджетната 2022 година за задачи VI до VIII за общо 1,9 милиарда $, се споделя в известието на НАСА. По-късно могат да бъдат поръчани още шест други капсули.

„ Този контракт обезпечава производството на Орион (Orion) през идващото десетилетие, като показва уговорката на НАСА да откри стабилно наличие на Луната, с цел да натрупа нови познания и да се приготви за изпращане на астронавти на Марс “, съобщи админът на НАСА Джим Бриденстийн.

Капсулата Орион би трябвало да е в положение да изведе астронавти до Луната и назад, само че също по този начин би трябвало да може да пътува до Марс и дори оттатък него.

„ Орион е извънреден най-съвременен галактически транспортен съд, основан особено за задачи в дълбоки галактически пространства с астронавти и неразделна част от инфраструктурата на НАСА за задачи на програмата Артемида и бъдещи изследвания на Слънчевата система “, разясни Бриденстийн.

В НАСА считат, че поръчката в групи от по три капсули – за десетина към този момент са планувани средства- би трябвало да й помогне да спести пари.

Сервизният модул – частта от кораба, която има главните детайли, с цел да поддържа живота на астронавтите по време на полета им – е отговорност на Европейската галактическа организация.

Капсулите Орион също би трябвало да се употребяват наново най-малко един път.
В допълнение към капсулата, която ще обикаля към Луната, прикрепена към министанция (Gateway), НАСА изиска аерокосмическия бранш до края на юли да предложи подробни планове на транспортни средства за кацане на двама астронавти на Луната до 2024 година, в това число и на първата жена.

Засега програмата Артемида закъснява от графика, най-много поради забавянията в строителството на тежката ракета SLS.

Полетът на задачата „ Артемида I “, която ще бъде безпилотна, е плануван за 2020 година Първият пилотиран полет на „ Артемида II “ е плануван за 2022 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР