НАСА откри голям кратер под леда на Гренландия, за който

...
НАСА откри голям кратер под леда на Гренландия, за който
Коментари Харесай

НАСА откри втори голям метеоритен кратер под леда на Гренландия

НАСА откри огромен кратер под леда на Гренландия , за който смята, че от удар на астероид . " Все по-рядко се срещат нови огромни кратери на Земята, да не приказваме за такива кратери, заровени под лед ", оповестява американските галактически организация, представена от " Скай нюз ".

Но в ново изследване, оповестено в Geophysical Research Letters, учените от НАСА считат, че са разкрили тъкмо това .

Използвайки сателитни данни и радарни измервания , осъществени от самолети, екипът отбелязва кратер заровен под 2 км лед в северозападната част на Гренландия.

Той се намира на 183 км от различен новооткрит кратер в северозападната част на Гренландия, кратерът Хиавата с размери 31 км, който може да е единствено на 12 000 години .

Новият кратер може да е 22-ият по величина кратер на Земята , като максимален е кратерът на Вредефорт в Южна Африка , който е с размери 300 км, когато е формиран.

Смята се, че кратерът на Вредефорт е на повече от два милиарда години , като Земята е на към 4,5 милиарда години.
 Откриха огромен ударен кратер под ледената завивка на Гренландия
Откриха огромен ударен кратер под ледената завивка на Гренландия

Диаметърът му е към 31 километра

Следващият по големин а кратер, кратерът Чиксулуб под полуостров Юкатан в Мексико, е доста по-млад и е необятен към 150 км и датира преди 66 милиона години .

Смята се, че кратерът на Чиксулуб е мястото на въздействието на астероида, който е предизвикал всеобщото изгубване на три четвърти от живота на Земята, в това число динозаврите.

Изследователите открият дали евентуалният нов кратер е обвързван с кратера Хиавата , само че макар че е с сходен размер, вторият кратер наподобява по-ерозирал , съгласно екипа. Ледът над мястото на въздействието е доста по-малко нарушен от леда над кратера Хиавата.

Според статистически разбор на учени от НАСА, честотата на две несвързани, само че близки по огромни въздействия демонстрира, че е малко евентуално, само че не и невероятно двата кратера да не са обвързвана. Но каква би могло тъкмо да ги свързва, към момента не е открито.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР