НАСА официално обяви, че техният малък космически кораб LunaH-Map е

...
НАСА официално обяви, че техният малък космически кораб LunaH-Map е
Коментари Харесай

Космически кораб на НАСА откри вода на Луната и не оцеля при пътуването в космоса

НАСА публично разгласи, че техният дребен галактически транспортен съд LunaH-Map е съумял да открие воден лед на повърхността на Луната покрай южния полюс и в този момент задачата му е приключена.

Още през ноември предходната година в границите на задачата Artemis 1, дружно с галактическия транспортен съд Orion, който обиколи Луната и се върна на Земята, бяха изстреляни още няколко апарата в космоса. Много от тях извършиха научните си задания, само че някои не съумяха. Първата категория включва галактическия транспортен съд LunaH-Map, оборудван със специфични принадлежности за търсене на воден лед на лунната повърхнина. Според учените в действителност устройството е спряло работата си през май, когато е имало проблеми с мотора, само че НАСА разгласи края на тази задача едвам в този момент, пише Space.
 Космически транспортен съд LunaH-Map Космически транспортен съд LunaH-Map Снимка: NASA
Изстрелването на такива дребни спътници е рискована задача, съгласно Лори Глейз от НАСА, защото те са предопределени да тестват границите на това, което може да се реализира с по-евтини проучвателен сонди.

Специален спектрометър LunaH-Map може да открие вода и лед на повърхността на Луната, което беше доказано по време на тази задача, траяла няколко месеца. Въпреки че спътникът не успя да картографира местоположението на тези залежи на скъп запас.

Сега учените ще проучват получените данни и дизайнът на това устройство ще бъде употребен в бъдещи задачи до Луната, заяви НАСА.

Подобен спектрометър ще бъде подложен на други галактически кораби на НАСА, като Lunar-VISE или Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer, които също ще учат лунната повърхнина. Те ще бъдат изстреляни в близко бъдеще като част от програмата Commercial Lunar Payload Services, която финансира изстрелването на частни спускаеми апарати и лунни роувъри, предопределени за разнообразни научни проучвания на Луната.
 Луна Снимка: NASA
След привършване на главната част от задачата Artemis 1, т.е. сполучливото изстрелване и връщане на Земята на безпилотния галактически транспортен съд Orion, НАСА в този момент се приготвя за задачата Artemis 2. Очаква се през 2024 година четирима американски астронавти да облетят към Луна на същия галактически транспортен съд.

Но главната цел на НАСА е да реализира дълго чаканото кацане на астронавти на Луната през 2025 и 2026 година като част от задачата Artemis 3 след пет десетилетия неявяване на земляни на нашия сателит.

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР