НАСА обяви първата си мисия за защита на Земята. Официалното

...
НАСА обяви първата си мисия за защита на Земята. Официалното
Коментари Харесай

Първа мисия за планетарна защита: NASA ще изстреля DART към двоен астероид

НАСА разгласи първата си задача за отбрана на Земята. Официалното й наименование е Тест за двойно пренасочване на метеорит, а комбинацията от буквите на името на британски е ДАРТ (DART).

Целта на задачата е да се ревизира дали, в случай че астеорид бъде ударен с галактически уред, това ще промени траекторията му.



По проект ракетата Фалкън 9, с ДАРТ на борда, би трябвало да излети на 24-ти ноември. Крайната дестинация на сондата е двойният метеорит Дидим-Диморф.

Апаратът се чака да се сблъска с по-малкия от двата - Диморф, през октомври 2022 година.

Ударът ще бъде със скорост към 25 000 км./час и ще отклони небесното тяло от орбитата му с " част от % ", като концепцията е изместването да бъде закрепено благодарение на телескопи на Земята.



Учените от НАСА разясняват, че Дидим-Диморф не съставлява опасност за нашата планета.

Това е първата практическа задача за планетарна отбрана на НАСА. Подразделението за запазване на планетата ни от метеорит съществува от 2016 година.

" Това е тест. Не желаеме да бъдем в обстановка, в която метеорит доближава Земята и едвам тогава да тестваме опциите си. Искаме да знаем по какъв начин ще работи самият уред и какво ще се случи с метеорита след удара, и това да се случи преди действително да попаднем в такава обстановка. ", споделя Линдли Джонсън, офицер по планетарна отбрана

Текст: Теодора Гатева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР