НАСА обяви, че е отчела рекордно малко количество лед в

...
НАСА обяви, че е отчела рекордно малко количество лед в
Коментари Харесай

Рекордно малко лед над двата полюса

НАСА разгласи, че е отчела рекордно малко количество лед в региона на Арктика или по-известен като Северния полюс и близките територии. Сателитите на организацията наблюдават равнището на леда от години и проучват покривката, която се оказва все по-малко, оповестява CNET.

Нивото на лед е достигнало най-ниската си точка преди десетина дни, като това се случва в интервал, когато би трябвало в действителност да стартира по-бързо струпване на нов лед. Това е шестото най-ниско равнище на леда от 1979 година, когато са почнали наблюденията.

Ситуацията е сходна и на Южния полюс. Така и на двата полюса равнището на леда е доста по-малко, което е проблем за международния океан и за екосистемата като цяло. А и там е краят на зимата, по този начин това е най-ниският зимен най-много, откогато се водят наблюдения.

Малкото лед е проблем и за локалните флора и фауна, а вливането на толкоз доста вода в международния океан понижава солеността му и повдига равнището. Яркият лед отразява и огромна част от слънчевата светлина назад в космоса и оказва помощ за регулирането на световната темепратура. Същевременно течната вода всмуква 90% от слънчевата топлота, което в допълнение затопля международния океан и затруднява образуването на нов лед.

Данните на спътниците демонстрират, че ледът в арктика се е свил от повърхност 14.62 млн. км. през март т.г. до 4.23 млн. кв. км. през септември. Загубената повърхност е задоволителна за покриване на цялата територия на Съединени американски щати.

Част от нея ще се възвърне през зимните месеци, само че има и различен проблем, който откриват учените. С времето интервалът за образуване на нов лед става все по-кратък, а самият нов лед е и по-тънък. Учените означават, че това не са аномалии, а последици от десетилетия стопляне и мудна реакция на човечеството да обърне внимание на казуса.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР