НАСА изстреля в орбита иновативен инструмент за мониторинг на качеството

...
НАСА изстреля в орбита иновативен инструмент за мониторинг на качеството
Коментари Харесай

Нов сателит на НАСА следи замърсяването до ниво жилищен квартал

НАСА изстреля в орбита новаторски инструмент за мониторинг на качеството на въздуха с закрепено въртене към Земята.     Той се назовава TEMPO - редуциране от Tropospheric Emissions Monitoring of Pollution instrument (инструмент за мониторинг на замърсяването в тропосферата), и следи за няколко типа замърсители в атмосферата като азотен диоксид, формалдехид и партерен озон. Тези химикали са съществени съставни елементи на смога.    TEMPO, изяснява Engadget, е изпратен в Космоса посредством ракета SpaceX Falcon 9, изстреляна от галактическата станция Кейп Канаверал. Според НАСА изстрелването е приключило сполучливо, като атмосферният сателит се е отделил от ракетата без никакви произшествия. НАСА е получила съответния сигнал и съгласно организацията инструментът ще стартира практическата си активност в края на май или началото на юни. 

TEMPO се намира на закрепена геостационарна орбита тъкмо над екватора и мери качеството на въздуха над Северна Америка на всеки час, като прецизността му е до няколко километра. Това е доста усъвършенстване в съпоставяне със съществуващите технологии, защото сегашните измервания се правят в области от 160 квадратни километра.  
Новите благоприятни условия в действителност би трябвало да разрешават премерване в границите на съответен жилищен квартал, което ще даде по-точна визия за замърсяването както на макро, по този начин и на микроравнище.    Това ще даде на учените неповторими благоприятни условия за събиране на нови типове данни като, да вземем за пример изменящите се равнища на замърсяване в час пик в избран регион, въздействието на мълниите върху озоновия пласт, придвижването на замърсяването, обвързвано с горските пожари, и дълготрайните резултати на торовете върху атмосферата, наред с други, показва още Engadget.   

TEMPO е вторият от група мощни принадлежности за следене на замърсяването. Геостационарният спектрометър за мониторинг на околната среда на Южна Корея се издига през 2020 година, измервайки замърсяването над Азия, а спътникът Sentinel-4 на ESA (Европейската галактическа агенция) ще бъде изстрелян през 2024 година, с цел да следи Европа и Северна Африка.     Тук обаче има още един значим аспект, показват от софтуерния уебсайт. TEMPO доближава до местоназначението си с ракета на SpaceX, а не на НАСА, защото организацията тества нов бизнес модел за изпращане на значими принадлежности в орбита. Явно, считат анализатори, услугите на частната компания излизат по-евтино, в сравнение с потреблението на личните ѝ разработки.       
Spacecraft separation confirmed! The Intelsat satellite hosting our @NASAEarth & @CenterForAstro#TEMPO mission is flying free from its @SpaceX Falcon 9 rocket and on its way to geostationary orbit. pic.twitter.com/gKYczeHqV5
— NASA (@NASA) April 7, 2023
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР