НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще

...
НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще
Коментари Харесай

НАСА изстреля космическия апарат, с който ще опита да отклони астероид

НАСА изстреля галактическия уред ДАРТ от Калифорния, с който ще направи опит да отклони метеорит като пробна защитна задача против евентуално злополучие за Земята, предадоха международните осведомителни организации.

Космическият уред ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test - Тест за пренасочване на двоен астероид) беше изстрелян от базата „ Ванденберг " с ракета „ Фалкон 9 ". Апаратът с размер на дребен автомобил беше освободен минути по-късно, с цел да стартира 10-месечното си пътешестване към далечния космос и да доближи на към 11 милиона километра от Земята. Малко по-късно долната степен на ракетата се спусна върху платформа в Тихия океан, каквато към този момент е практиката за понижаване на разноските по изстрелването на компанията „ Спейс Екс ".

ДАРТ ще пътува под насоките на ръководители на полета от НАСА до последните часове, когато контролът ще премине към самостоятелната система за навигация на апарата.

Веднъж стигнал до задачата си, ДАРТ ще тества опцията да бъде изменена траекторията на метеорит с кинетична мощ. Ударен детайл от апарата ще се насочи с огромна скорост към определения обект, с цел да го отклони от курса задоволително и той повече да не съставлява „ заплаха " за планетата ни.

Камери върху ударния детайл и върху дребен уред, който ще бъде пуснат от ДАРТ към 10 дни преди този момент, ще запишат конфликта и ще изпратят облици до Земята.

Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна опасност за Земята и е дребен спрямо провокиралия прелом Чиксулуб преди към 66 милиона години. Според експертите дребните метеорити се срещат доста по-често и са по-опасни на доктрина.

Целта на ДАРТ е метеорит колкото футболно игрище, който обикаля към каменист обект, пет пъти по-голям от него. Бинарната астероидна система е наречена „ Дидимос " (Дидим) на гръцката дума за близнак.

Екипът на ДАРТ е избрал системата Дидимос поради относителната й непосредственост до Земята и двойната настройка. Така тя е идеална за наблюдение на резултатите.

Планът е ДАРТ да лети непосредствено към луната Диморфос със скорост 24 000 км/ч и ударът да е задоволително мощен, с цел да бъде изменена орбитата й към по-големия метеорит. Камерите ще изпратят облици до Земята. Наземни телескопи ще измерят до каква степен се трансформира орбитата на Дидимос.

Очакванията са орбитата на Диморфос да бъде съкратена с 10 минути, само че екипът ще одобри за триумф и 73 секунди. При такова разстояние това ще е задоволително за безвредно отклонение на метеорит.

Диморфос е един от най-малките астрономически обекти с непрекъснато име и един от 27 500-те покрай Земята, проследявани от НАСА.

Космическият уред ДАРТ ще дойде до системата Дидимос-Диморфос в края на септември 2022 година

Цената на задачата е 330 милиона $.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР