НАСА и SpaceX изстреляха нов четиричленен екипаж до Международната космическа станция

...
Четирима астронавти от четири страни се изстреляха към Международната космическа
Коментари Харесай

Четирима астронавти от четири страни се изстреляха към Международната космическа станция в събота.

Те трябва да стигнат до орбиталната лаборатория в своята капсула SpaceX в неделя, заменяйки четирима астронавти, живеещи там от март.

Астронавт на НАСА се присъедини при излитането преди зазоряване от космическия център Кенеди от летци от Дания, Япония и Русия. Те стиснаха ръцете си в ръкавици, когато достигнаха орбита.

Това беше първото изстрелване в САЩ, при което всяка седалка на космически кораб беше заета от различна държава - досега НАСА винаги включваше двама или трима свои в своите таксиметрови полети на SpaceX. Случайност в графика е довела до назначенията, казаха официални лица.

„Ние сме обединен екип с обща мисия“, каза Джасмин Могбели от НАСА по радиото от орбита.

Могбели, морски пилот, служещ като командир, каза, че нейният екипаж гримът демонстрира „какво можем да направим, когато работим заедно в хармония“. С нея в шестмесечната мисия са Андреас Могенсен от Европейската космическа агенция, Сатоши Фурукава от Япония и Константин Борисов от Русия.

„За да изследваме космоса, трябва да го направим заедно“, генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер, каза минути преди излитане. „Космосът е наистина глобален и международното сътрудничество е ключово.“

Пътищата на астронавтите в космоса не биха могли да бъдат по-различни.

Родителите на Могбели избягаха от Иран по време на революцията от 1979 г. Родена в Германия и израснала в Лонг Айлънд в Ню Йорк, тя се присъединява към морската пехота и управлява хеликоптери за нападение в Афганистан. Първият космически пътешественик се надява да покаже на иранските момичета, че те също могат да се целят високо. „Вярата в себе си е нещо наистина силно“, каза тя преди полета.

Могенсен е работил на нефтени платформи край бреговете на Западна Африка, след като е получил инженерна степен. Той каза на хората, озадачени от избора му на работа, че „в бъдеще ще имаме нужда от сондажи в космоса“ като героя на Брус Уилис във филма за убиец на астероиди „Армагедон“. Той е убеден, че опитът с платформата е довел до избора му за първия астронавт на Дания.

Фурукава прекарва десетилетие като хирург, преди да направи астронавт на Япония. Подобно на Могенсен, той е посещавал станцията и преди.

Борисов, новобранец в космоса, се насочи към инженерството, след като учи бизнес. Той ръководи училище за свободно гмуркане в Москва и съди спорта , в който водолазите избягват кислородните резервоари и задържат дъха си под водата.

Едно от предимствата на международния екипаж, отбелязаха те, е храната.Сред деликатесите се извисяват: персийска яхния с билки, датски шоколад и японска скумрия.

Бустерът от първа степен на SpaceX се завърна в Кейп Канаверал няколко минути след излитането, допълнително удоволствие за хилядите зрители, събрали се в мрака рано сутринта. Излитането беше отложено с един ден за преглед на допълнителни данни за животоподдържащата система на капсулата.

Още един астронавт на НАСА ще изстреля към станцията от Казахстан в средата на септември по силата на бартерно споразумение, заедно с двама руснаци.

SpaceX вече изстреля осем екипажа за НАСА. Boeing беше нает по същото време преди почти десетилетие, но все още не е летял с астронавти. Капсулата на екипажа е заземена до 2024 г. поради парашут и други проблеми.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР