НАСА е една стъпка по-близо до реализирането на пилотирана мисия

...
НАСА е една стъпка по-близо до реализирането на пилотирана мисия
Коментари Харесай

Техници прикачиха всичките двигатели на първата степен на ракетата за дебютната мисия до Луната Артемис-1

НАСА е една стъпка по-близо до реализирането на пилотирана задача до Луната, откакто всичките четири мотора RS-25 бяха прикачени към първата степен на ракетата “Спейс Лонч Систъм ”. Агенцията оповестява, че идващият стадий ще е консолидираното на горивните и електрическите системи, след което първата степен на практика ще е приключена. Изстрелването на дебютната задача “Артемис-1 ” до орбитата на Луната се чака да е реалност през 2021-ва година, като този първи полет ще е безпилотен. Ако той бъде сполучлив, идващият полет до окололунна орбита ще се случи през 2023-та. Тогава за пръв път след 1972-ра година астронавти още веднъж ще се насочат към пространството на Луната. 

И в случай че тази вест е прекомерно оптимистична, неотдавна публицистите от Арс Текника се добраха до писмо от и.д. шеф на финансовия отдел на Белия Дом Ръсел Вот, което ни дава първата обществена оценка какъв брой ще коства на данъкоплатците това наслаждение. Оказва се, че всяко изстрелване на “Спейс Лонч Систъм ” ще възлиза на повече от $2 милиарда $.

Сумата не трябва да ни изненадва, изключително като знаем, че ракетата е замислена в Конгреса при започване на десетилетието със специфичната цел да пази работните места от към този момент прекратената стратегия “Космическа совалка ”. Така “Спейс Лонч Систъм ” извършва своята политическа задача – да държи на държавна хранилка експертите от пенсионирания план. Със сигурност ракетата е в положение да изпрати човек до Луната, в това няма никакъв спор. Но това е ракета, която разчита на вчерашни технологии и изостава от трендовете на актуалното ракетостроене.

Само за съпоставяне една свръхтежка ракета “Фолкън Хеви ” на СпейсЕкс има две трети от товароподемността на “Спейс Лонч Систъм ” и коства едвам $150 милиона. 

С други думи, за парите, които НАСА ще даде за реализацията на един пилотиран галактически полет до орбитата на Луната, организацията би могла да закупи 13 ракети “Фолкън Хеви ” и да построи цяла база в окололунното пространство. А пък за средствата, нужни за пет екскурзии “Артемис ”, несъмнено горе може да се създаде цял град… 

На фотографията: първата степен на “Спейс Лонч Систъм ” с прикачени четири мотора RS-25. Photo credit: NASA/Eric Bordelon

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР