Narrowband Internet of Things (NB-IoT) ще спести средства на общините

...
Narrowband Internet of Things (NB-IoT) ще спести средства на общините
Коментари Харесай

Технологията Narrowband IoT спестява средства на общините и оптимизира преноса на данни

Narrowband Internet of Things (NB-IoT) ще спести средства на общините и ще усъвършенства преноса на данни сред умните устройства. Това сподели Питър Гаспър, Solutions Architect и водещ IoT специалист в A1 Telekom Austria Group, който показа новата технология пред специалисти на конференцията Smart Cities and Mobility, която се организира през вчерашния ден в София. Неговата лекция на тематика „ Мобилни технологии за интелигенти комунални услуги” сподели по какъв начин NB-IoT стандартът може да бъде имплементиран в промишлеността за създаване на умни градове.
„ NB-IoT има няколко преимущества: по-ниска консумация на сила и по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, по-ниска цена на хардуерното съоръжение, лицензиран честотен набор, висока сигурност и опция за отдалечено управление”, показа Питър Гаспър в своята презентация. „ NB-IoT е единствено една част от пъзела. По-голямата част е да намерим верните случаи, в които да я внедрим”, добави той, като акцентира, че това би трябвало да бъде методът при построяването на умни градове.
А1 България към този момент предлага редица артикули в областта на Интернет на нещата. Усилията на компанията в тази тенденция са основани на NB-IoT стандарта, защото той е най-подходящ за създаване на мрежа от огромен брой умни устройства, които да могат да обменят информация между тях в действително време. Именно благодарение на тази технология през днешния ден А1 предлага у нас решения за надзор на въздуха, ръководство на боклуци, интелигентно осветяване и мъдро паркиране. Компанията показа новаторските си решения в тази посока за пръв път у нас още напролет на 2018 година на събитие в Монтана, като към този момент има осъществени пилотни планове за институциите и бизнеса.
За разлика от другите стандарти за създаване на мрежи от вида „ Интернет на нещата “ (IoT), NB-IoT предлага редица преимущества, най-важното от които е двупосочна връзка сред устройствата. Така да вземем за пример посредством NB-IoT в бъдеще ще можете през смарт телефона си да запитате умния си ледник дали има потребност от нещо за извършване на покупки у дома. Хладилникът ви ще може да реши, че имате прекомерно малко зеленчуци да вземем за пример и да отговори на смарт телефона ви, който да изготви лист с нужни артикули за извършване на покупки и да ви го покаже като нотификация. Освен това NB-IoT предлага по-ниските разноски за нужния хардуер, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, усъвършенстван транспорт на данни, ниска инертност на сигнала и висока сигурност на връзката.
В международен мащаб Интернет на нещата и мрежите от умни устройства ще играят все по-важна роля в живота ни. До 2025 година се чака да има над 25 милиарда IoT връзки сред разнообразни умни устройства в света, като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.
Питър Гаспър работи от 20 години в телекомуникационната промишленост за голям брой мобилни оператори в Австрия и Словакия. По време на работата си в Cisco (2007-2017) той се грижи за техническите съвещания за подвижност и мрежови технологии в Близкия Изток, Африка и Русия. През последните 5 години той се концентрира върху решения и инфраструктура на Интернет на нещата (IoT), като също по този начин оказва помощ за създаването на потребителски решения за IoT в областта на смарт градовете, ръководството на активи, търговията на дребно и превоза. През 2017 година той се причислява към A1 Digital, с цел да работи като Solutions Architect с фокус върху свързаността, платформата и архитектурата на IoT и поддържа създаването на решения за клиентите, свързани с ръководство на автопарка, следене на активи, свързани артикули и други.
А1 , част от A1 Group, е водещ снабдител на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията дава мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, в това число четири лични спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, лична платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 година A1 България регистрира доходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.
A1 Group е водещ телекомуникационен снабдител в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем страни: Австрия (А1), България (A1 Bulgaria), Беларус (velcom), Хърватия (A1 Croatia), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в региона на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със постоянен акционер в лицето на América Móvil – третият по величина снабдител на мобилни услуги в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР