Народното събрание започва работа на 19 октомври. Какви важни теми

...
Народното събрание започва работа на 19 октомври. Какви важни теми
Коментари Харесай

Костадин Костадинов: Най-доброто решение са нови избори

Народното събрание стартира работа на 19 октомври. Какви значими тематики би трябвало да решат законотворците, ще съумеят ли да преодолеят споровете между тях, ще има ли постоянен кабинет и каква е равносметката от последните изключителни парламентарни избори, беседваме с ръководителя на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

- Президентът Румен Радев подписа декрет, с който привиква 48 Народно заседание на 19 октомври. Какво ще свърши то на фона на невижданата война сред партиите?

Дори и Народното събрание да проработи, не виждам какво потребно ще свърши и какъв брой дълго ще продължи да съществува. Идеята е доста простичка - менторите на българската политика от „ Козяк “ 16 желаят да бъде формиран кабинет с една цел. И тя е да бъде вкарана България във войната против Русия. Предишният състав на Народното събрание излъчи един кабинет с Кирил Петков отпред. Доайенът на българската публицистика Кеворк Кеворкян го назова „ великия случайник “ и съм сигурен, че след няколко месеца никой към този момент няма да си спомня за него. Ако помните, имаше забавно изявление на народен представител от Има Такъв Народ след разпада на обединението. Той разкри думите на Петков, който споделил: Имаме две задания - да пуснем Македония в Европейски Съюз и да пращаме оръжия на Украйна. След това падаме от власт, минават изборите и още веднъж се връщаме на власт. Очевидно българските държавни управления имат простички задания, които им се слагат. Неслучайно 2-3 дни след изборите Демократична България и ГЕРБ показаха като приоритет преди всичко изпращане на оръжия за Украйна.

- Партиите, които споделят тази теза, не са единствено две, те са болшинство.

- Така е, всички без „ Възраждане “ ще го създадат, ясно е от предишното Народно заседание.

- А Българска социалистическа партия?

Кой изнасяше оръжие с подписа на Корнелия Нинова като министър на стопанската система?! Може да не е било непосредствено, само че във всеки общоприет контракт за износ на военна продукция се позволява уговорка, която задължава купувача да търси единодушието на производителя при реекспорт. Ако България и в частност Българска социалистическа партия в действителност не желаеха да се изнася оръжие за Украйна, Нинова щеше да включи такава уговорка, а това не е по този начин. Сега този експорт евентуално ще стане формален. Военният спор в Украйна ще се разгаря. Целта на Съединени американски щати е да го трансфорат в общоевропейски. Те водят война с Русия с ръцете на украинците, като ги въоръжават. Преди няколко дни Съединени американски щати гласоподаваха военна помощ за България от 40 млн. $. Това в никакъв случай не се е случвало, а помощта може и да се усили. В един миг може да се окаже, че би трябвало да изпратим и военни елементи. Това ще желаят те от нас и освен от нас, тъй като задачата им е да изградят един кървясъл трап, разделящ Русия от останалата част на Европа, който да е напълнен с кости на убити от руснаците. Така ще се построи история на война сред Русия и останалите евространи. Европа ще се унищожи, тъй като Русия е нейна неразривна част и никоя страна на Стария континент няма интерес от това, единствено Съединени американски щати имат. Вижте по какъв начин сега еврото пада, доларът пораства. Европейските страни влизат в криза, инфлацията пораства, а в Съединени американски щати тези процеси не са чак толкоз тежки. Имайки поради и застаряването на популацията в Европа, нищо добре не ни чака.

- Преди изборите повтаряхте, че отиваме на референдум за бъдещето на България и че „ Възраждане “ ще ръководи единствено с българския народ. Удвоихте си резултата, само че той не стигна, с цел да управлявате сами. Направихте ли разбор за какво се случи по този начин?

Резултатът е доста добър за „ Възраждане “, само че е неприятен за България. Българите изгубихме този референдум, тъй като 63% не отидоха да гласоподават. Те не се интересуват от бъдещето на личната си страна. От останалите 37%, 33 на 100 гласоподаваха фракции на непознати страни да вкарат България във война. Едва 4% от общия брой на гласоподаватели поддържаха „ Възраждане “. Това не ни обезкуражава, тъй като съперник не са ни другите партии, а краткотрайно сменящи се артисти на политическата сцена, които американците смъкват и качват като в куклен спектакъл. И американците не са ни съперник, там има обединения със сходно мислене като нашето. Най-големият ни съперник са апатията, нихилизмът и унинието на българите. В логиката на психиката има термин „ ескейпизъм “ - бягство от действителността, когато се самоизолираш от всичко и когато просто преживяваш ден за ден. Това, за жал, е ориста на огромна част от народа.

- Как ще съумеете тогава да ги пробудите?

С персонален образец и каузи. Ще се борим за всяка една човешка душа. Знаем, че е извънредно мъчно. Благодаря на „ Труд “, тъй като работата на една медия е да отразява всички гледни точки, а в България доста медии са като радиоточки. Изправени сме против сериозна пропагандна машина, която ни основава подправен облик и бълва подправени вести, свързани с „ Възраждане “. Борим се на доста фронтове, само че вървим напред - постепенно и бавно. Истината постоянно става ясно. Народът споделя, че на лъжата краката са къси. Помните, че споделяха, че ще създадем коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

- Защо ви пришиха към такава коалиция?

Българска социалистическа партия го направиха, тъй като се борят за оцеляване. Резултатът им, съгласно мен, е по-добър от упования, само че е просто отсрочване на неизбежния край. С ГЕРБ в никакъв случай не сме крили, че имаме идеологически разлики. Те незабавно след изборите обясниха, че ще търсят контакт и желаят ръководство с Политическа партия и Демократична България - тъкмо противоположното на пропагандата на тези две партии, които твърдяха, че сътрудник ще е „ Възраждане “. Видя се истината. Многократно са ни слагали в разнообразни схеми, само че ние сме безапелационни - задачата ни е да управляваме независимо и единственият кабинет, който ще подкрепим, е на „ Възраждане “.

- Значи ли това, че за „ Възраждане “ няма поле за договаряния даже за сформиране на програмен кабинет? На всичко ли ще кажете „ не “?

Нещата опират до тълкувание. Ние не сме срещу, а за българския лев, за българската самостоятелност, за независима външна и вътрешна политика, за антиинфлационни ограничения. Ако има такива заложени политики, ще ги подкрепим. Казахме го, още когато падаше предходното държавно управление. Няма значение кой ръководи, значимо е какви политики извършва. Ще дам образец. Китай стана икономическа мощ №1, с помощта на това, че Дън Сяопин преодоля идеологическите канони на марксизма и изясни на китайците какво би трябвало да вършат. Той сподели: „ Не е значимо котката дали е черна или бяла, значимото е да лови мишки. “ Ако други партии поддържат политиките, които считаме за значими, ние ще застанем зад тях. Това е пътят към националното единение.

- Всички парламентарни партии слагат акцент върху антиинфлационните ограничения. Не е ли това повърхност за договаряния?

Ние предложихме нашите ограничения още предходната година и нито една не бе призната. Искахме да се вкара ново ценообразуване на тока, с цел да може този ток, който произвеждаме на алегорични цени от АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, да остава в страната, а скъпият - от американските Топлоелектрическа централа, фотоволтаиците и другите ВЕИ, да се изнася. Пак ще има облага за страната, не толкоз огромна, само че няма да страдат българите и даже можем да понижим цената. Отказаха ни с претекста, че Европейски Съюз няма да даде. Сега беше взето решение да се постави таван на цената и всичко от горната страна ще отиде в общ европейски фонд, от който ще се компенсират небогати немски, френски, белгийски пенсионери. Тоест, с облагите от нашата енергетика ще плащаме сметките на богатите. Това е национално изменничество. Приемат се общи поощряващи инфлацията ограничения.

- Ще преговаряте ли с контактната група на ГЕРБ?

Тя е засегнатост за нас. Фактът, че в такава група, която би трябвало да гради мостове, са поставени допустимо най-пропадналите политици, е явен знак от Бойко Борисов, че той не желае да прави държавно управление. Ако аз приема Росен Плевнелиев и Соломон Паси, гласоподавателите на „ Възраждане “ ще ме гонят с камъни. Това няма да стане в никакъв случай, ние сме елементарно предвидима организация и съблюдаваме това, което гласоподавателите ни желаят от нас. Няма по какъв начин да седнем на една маса.

- От всичко казано излиза, че скоро ще има избори. Кога ги прогнозирате?

В края на зимата или началото на пролетта. И мисля, че това е най-хубавото решение. Няма нищо по-хубаво от изборите в едно свободно общество. Трябва да се борим да възстановим доверието на българския народ в неговата лична страна. Това е най-големият проблем. Знам, че и на последващи избори мъчно ще се получат нещата, само че това е нашата цел - да усилваме броя на хората, които имат вяра в себе си и в бъдещето на България. Ще се борим за последно, тъй като нямаме избор - различен народ нямаме и друга страна нямаме.

- Няма ли заплаха от толкоз доста избори без излаз да се промени политическият модел на парламентарната република и заплаха ли е за Вас такава смяна?

Вариантът за смяна е президентска република. В тази обстановка, с 63% негласуващи, в случай че би трябвало да се избере президент, мога да счете, да вземем за пример, по какъв начин Движение за права и свободи печелят изборите. При 300 000 гласоподаватели в Турция, при 250 000-300 000 у нас, които партията изкарва на всеки избор, без да се напъва и опция да си купят още 100 000-200 000, тъй като имат финансов запас, какъв е казусът да завоюват изборите? Вижте какъв брой има първата политическа мощ в този момент - 634 000 гласа. Движение за права и свободи към този момент беше съвсем първа политическа мощ на евроизборите през 2007 година с половин милион гласа. Някой ще каже, че няма по какъв начин, само че има по какъв начин. Няма никакво значение каква е системата в една страна, която към този момент страда от липса на легитимност. Българският народ произнесе присъдата, като сподели, че това не е неговата страна. Затова приказваме за преосноваване на България. Това значи връщане на доверието. Аз самият не виждам в България моята страна, тя е владеене на непозната страна, тя е инструмент, който ни избива с темпове от по 100 000 души годишно. И никой с изключение на „ Възраждане “ не приказва за демографския проблем, който е най-съществен.

- Други партии също приказват за насърчителни ограничения, изключително към младежите. Как „ Възраждане “ счита да спре демографската злополука?

Най-важното нещо е оптимално бързо да върнем повече българи от чужбина назад в страната. Проблемът е ценностен. За страдание, в българското общество децата към този момент не са полезност. В последния брой на „ Капитал “ излезе публикация за това по какъв начин би трябвало да подкрепим хората, които не желаят да имат деца, тъй като това е техен избор. Затова споделяме, че американските медии в България -„ Капитал “, „ Дневник “, „ Клуб Зет “, „ Медиапул “, „ Свободна Европа “, „ Дойче веле “, са опасност за националната сигурност. Докато приказваме за демографска злополука, те споделят, че това е парадокс. Докато приказваме, че България е подвластна от Съединени американски щати, те настояват, че сме подвластни от Русия. Последно говореха, че сме подвластни от газа. Видя се, че не е по този начин. Да, нямаме газ, само че животът не спря. Поскъпнаха много неща, само че се видя, че това е нищо спрямо обстоятелството, че ни управляваше кабинет, назначен от американския дипломат. В момента още веднъж следени оттова партии са болшинство в Народното събрание.

- Но и те не могат да се схванат. Възможно ли е да не се сформира кабинет?

Има време, допустимо е да има кабинет. Много е елементарно той да бъде формиран, различен е въпросът какъв брой време ще издържи.

- Не е ли съдбовна тази серпантина от избори в условия на рецесии?

Не е несъмнено, само че народът взема решение самичък. Аз знам, че върша всичко, което зависи от мен. Разкъсвам се, разпределям се, самоунищожавам се, с цел да могат хората да видят това, което вършим. Който има очи, вижда. Който има уши, чува. Който няма или не желае, не мога да му оказа помощ. На мен съвестта ми е чиста. Ще продължаваме да работим по този метод и Бог да пази България.

- След като Национален статистически институт разгласява стряскащите данни за понижение на популацията през последните 10 година, ще се наложи преизчисляване на мандати. Редно ли е и мандатите в Народно събрание да са по-малко от сегашните 240?

Сега София ще получи повече мандати, до момента в който други, в това число Варна, ще изгубят. 240 депутати имаше в Народното събрание, когато бяхме 9 млн. души. Ако приемем, че популацията е намаляло с 1/3, с толкоз би трябвало да е и редукцията на мандатите. Но има една детайлност - когато стартираме да се усилваме, отново ще се наложи корекция. Трябва да се вземе решение какъв тъкмо ще е правилото за образуване на бройките на местата в Народното събрание - дали ще са константни или ще се менят съгласно данните за популацията. Дотам да я докараме, броят на депутатите да ни е най-големият проблем. Колкото по-малко са те, толкоз по-лесно се купуват. Смятам, че в този си тип българската народна власт е по-трудно контролируема.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР