Народното събрание. За такава ще се счита доброволен и относително

...
Народното събрание. За такава ще се счита доброволен и относително
Коментари Харесай

“Само между мъж и жена”: Законът за защита от домашното насилие оставя група хора без превенция

Народното заседание. За такава ще се смята непринуден и релативно дълготраен съюз сред две физически лица от мъжки и женски пол.

В пленарната зала Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ се постараха да истеризират дебата с обвинявания, че с тези промени се регламентират еднополовите връзки, тъй като в дефиницията за “интимна връзка ” се употребява неопределения термин “лица ”, отбелязва Mediapool. В последна сметка дефиницията беше изменена и в нея категорично бе посочено, че връзката може да е единствено сред мъж и жена.

Този поврат пристигна, откакто ГЕРБ се отметнаха от текстовете, на които техни депутати са съвносители, и гласоподаваха дружно с Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ.

Искането на Българска социалистическа партия да се планува категорично, че връзките, подлежащи на протекция по реда на този закон, могат да са единствено сред мъж и жена, в началото бе отхвърлено. Но по-късно при прегласуване, резултатът се обърна – 110 " за " (43 от ГЕРБ, 1 от ПП-ДБ, 36 от " Възраждане ", 20 от Българска социалистическа партия, 9 от Има Такъв Народ и един независим), 89 " срещу ", съвсем всички от " Продължаваме промяната- Демократична България " и Движение за права и свободи, както и двама " въздържал се ".

Така действително законът, който би трябвало да важи за всички, не обгръща всички групи хора. От неправителствената организация Single Step излязоха с коментар по тематиката: “В извънредно унизителна за жертвите конюнктура, интимната връзка въпреки всичко беше добавена в ЗЗДН, единствено че избрана като „ съюз на физически лица от мъжки и женски пол “, а не като „ съюз сред две лица “, както беше импортираното предложение. Така ЛГБТИ хората отново остават отвън обсега на отбраната по този закон ”.

Оттам акцентират наблюденията си, че гласуването на закона се е случило “с насмешки, обиди и смях в залата ” и напомнят последвалото изявление на. " Кое е по-различно. За насилието, за кое? Има и в този момент закони. К`во чешеме езици? Всички к**ви се разсъниха да се сетят, че преди 15 години са били изнасилвани ", споделя Рашидов.



Вежди Рашидов. БУЛФОТО

Single Step прибавя още: “Почти всички от качилите се на трибуната използваха дневния ред, с цел да се пошегуват, че ръководещата коалиция съставлява „ интимна връзка “ или че техните водачи са в такава или че би трябвало интимността на двойката да се подлага на „ оглед и освидетелстване “ по реда на Наказателно-процесуален кодекс или че работните връзки на депутатите са „ интимна връзка “ и други извънредно неуместни, подценяващи тематиката, сексистки намеци ”.

“От изявленията на депутатите личеше незнание и ненавист към дами и ЛГБТИ хора. Например, неведнъж се повтаряше несъществуващата дума „ хомосексуалисти “, обобщават от организацията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР