Народното събрание ще поднови работата си от 10:00 часа днес,

...
Народното събрание ще поднови работата си от 10:00 часа днес,
Коментари Харесай

Народното събрание се събира отново, за да избере председател на 48-ото НС

Народното събрание ще възобнови работата си от 10:00 часа през днешния ден, след две несполучливи процедури за избор на ръководител през вчерашния ден. Късно нощес от " Продължаваме Промяната " (ПП) оповестиха, че като градивна съпротива отдръпват своя претендент Никола Минчев и няма да го предложат за гласоподаване в пленарна зала, заяви Българска телеграфна агенция.

По-рано от „ Демократична България “ (ДБ) предложиха ротация сред двамата претенденти, събрали най-вече гласове при гласуванията – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от Политическа партия.

В изказване след съвещание на Изпълнителната комисия водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че поддържат предлагането на Демократична България събранието да се управлява на ротационен принцип.

От Политическа партия оповестиха, че отдръпват номинацията на Никола Минчев и оставят останалите парламентарно показани сили да изберат ръководител на 48-ото Народно заседание. Според Политическа партия предложението  за ротационно председателство на Народното събрание би било неефективно.

Много по-нормално е Народното събрание да има един ръководител, както е имал постоянно, посочи Асен Василев.

Ясно декларирахме, че сме градивна съпротива. Ще гласуваме срещу претендента на ГЕРБ, ще забележим дали ще подкрепим претендент на друга политическа партия, сподели още той.

Сглабянето на държавно управление в подобен фрагментиран парламент е доста тежка и сложна задача, сподели още Василев. Той дефинира обстановката, в която победител на изборите не може да събере поддръжка даже за ръководител на Народно събрание, като невиждана.

По традиция 48-мия парламент бе открит от най-възрастния народен представител Вежди Рашидов. Вчера след продължителни диспути депутатите не съумяха да реализират консенсус и да изберат ръководител. За поста бяха номинирани петима народни представители - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „ Продължаваме Промяната “, Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който бе повдигнат в хода на втората процедура по желание на ръководител, Кристиан Вигенин от „ Българска социалистическа партия за България “ и Петър Петров от „ Възраждане “.

Двете поредни процедури по желание на ръководител бяха придружени от поредност от почивки и следващи председателски препоръки. На финалното гласоподаване номинацията на Никола Минчев (ПП) събра 97 гласа " за ", " срещу " бяха 42-ма, въздържали се бяха 100. " За " Росен Желязков гласоподаваха - 67 народни представители, 87 бяха " срещу " и " въздържали се " - 85 народни представители. Така никой от претендентите не събра нужните гласове.

Днес се чака преди съвещанието на Народното събрание, ръководителите на парламентарните групи още веднъж да се съберат и да обсъдят на председателски съвет обстановката с избора на ръководител. Юристи и конституционалисти разясниха за Българска телеграфна агенция, че без избор на ръководител Народното събрание не може да се конституира и да продължи своята работа всъщност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР