Народното събрание прие със 130 гласа „за“, 45 - „против“

...
Народното събрание прие със 130 гласа „за“, 45 - „против“
Коментари Харесай

Бюджетът мина на първо четене в пленарна зала


Народното събрание одобри със 130 гласа „ за “, 45 - „ срещу “ и 20 - „ въздържали се “ на първо четене актуализацията на държавния бюджет за тази година, препоръчан от служебния кабинет, съобщи БГНЕС

Той планува действителен напредък на Брутният вътрешен продукт от 3.5% при заложено нараснало ползване на семействата от 2,8 на 100 и предстоящ годишен напредък от 3.6 на 100. Средногодишният коефициент на безработица е заложен на 5.3%. Очаква се до края на 2021г. да се усили до 3.3%.

По време на дебатите от всички парламентарни групи дадоха поръчка, че сред първо и второ четене ще създадат съществени оферти за редакции - както на метода на установяване на приходите и разноските, по този начин и на структурирането на харчовете.

Така признатият от Народното събрание обновен бюджет на служебното държавно управление планува плануваното нарастване на приходите да е 1,3 милиарда лева или 1,1% от Брутният вътрешен продукт, надлежно от Данък добавена стойност 0.8 милиарда лева, от ДДФЛ 0.3 милиарда лева, от корпоративни налози 0.2 милиарда лева

Това разрешава нарастване на разноските с 1,21 милиарда лв. или 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Парите ще бъдат разпределени по обособени пера: 400 млн. лв. – поддръжка за бизнеса, 222.4 млн. лева – за обществена поддръжка, 200.1 млн. лева – за ограничения в региона на опазването на здравето, 133 млн. лева - за осъществяване на избори през 2021 година, 53.4 млн. лева - за Министерство на вътрешните работи и Министерство на правораздаването, 100 млн. лева - за районното министерство, до 16.3 млн. лева - за Комисията за енергийно и водно регуиране, с цел да заплати изгубени каузи, 30 млн. лева - за подкрепяне на въздушните превозвачи, 0.08 млн. лева за Българския институт по метрология, 35 млн. лв. - за увеличение на средства в запаса за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

Законопроектът планува утежняване на салдото по държавния бюджет с 141.3 млн. лв. по отношение на първичните запаси. Така дефицитът по държавния бюджет за 2021 година ще стане 5,6 милиарда лева или 4,4% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

По този метод общият недостиг на касова основа ще бъде 3,6% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР